Tánckoncert is látható a MOHÁban

A MOHA – Mozdulatművészek Házában Horváth Krisztina táncművészről nyílik kiállítás, valamint élőzenés táncjáték és tánckoncert is látható októberben.

 

A Horváth Krisztina életműkiállításról
2014. október 4. 18 óra

 

Horváth Krisztina 1947-ben született Budapesten. A Balettintézet elvégzése után a Pécsi Balett táncosa, majd 1970-ben emigrált Németországba, ahol pályája elején Kurt Jooss táncszínházában szólistaként tevékenykedik férjével együtt, és a német új táncszínházi mozgalomban dolgozik Susanne Linke és Pina Bausch kortársaként. Színházi karrierje során többek között a Düsseldorfi Operában, a kölni Operában, Osnabrücki Színházban, a Freiburgban és Kasselben dolgozik táncosnőként, koreográfusként. Később a freiburgi Balett igazgatójaként nagyszabású színpadi produkciókat valósít meg.

 

1996-tól egyéni utakon indult el, és azóta is intézményektől független saját projektjein belül tevékenykedik. Létrehozta saját balett stúdióját és Táncszínházát Eutinban, ahol az alkotói érdeklődése az amatőr táncosok és a pályájukat már befejezett professzionális táncosoknak készített koreográfiák és a térspecifikus előadások irányába fordult. 2000-től tagja a GEDOK Schlesswieg-Holstein-nek. 2005-ben egy meghívást kapott a Nanyang Academy of Fine Art sin Singapore-tól, hogy készítsen egy produkciót és rendezzen egy kiállítást.


1985-ben a Goethe Intézet szervezésében megvalósuló magyar turné keretében lépett fel az Operettszínházban, ahol egy Bartók-esttel szerepelt. Magyarországon legutóbb 2010-ben találkozhattunk vele az életművéből rendezett kiállításon, amelyet a Bethlen Galériában Budapesten és Pécsett mutatott be.


2000-től Horváth Krisztina saját táncprodukcióit térspecifikus helyszíneken (múzeumokban, templomokban, kórházakban, kiállítótermekben, kastélyokban) mutatja be, az adott helyszínre újraalakítva azokat. Néhány helyszín az elmúlt évtizedből: Raumen des St.-Annes Museum, Burgkloster, Katharinenkirche, a Heiliegen Geist Hospital, GEDOK-Atelierhaus in Lübeck-ben, a Jagdschlösschen am Ukleisee bei Eutin-ban.

 

Krisztina HORVATH es Kurt JOOSS wc

Horváth Krisztina és Kurt Jooss (forrás: Horváth Krisztina magángyűjteménye)

 

Nachtschwärmer | Tanztheater Eutin c. produkcióról
2014. október 4. 19 óra


Horváth Krisztina darabját Edward Hopper amerikai festő képei inspirálták. A Nachtschwärmer egy valódi térspecifikus előadás, melyet az alkotó mindig az adott helyszínre adaptál. A koreográfus előadásaira jellemző a tárgyak és színpadi kellékek aktív szereplőként történő bevonása az előadás folyamatába. Külön érdekessége a produkciónak, hogy a darab szereplői munkásságukat korábban lezárt, már nyugdíjas professzionális táncosok, ezért ez egy valódi „over 40” produkció.

 

Koreográfus, látvány: Horváth Krisztina

előadók: Tyhra Bellini, Adrienn Janzso, Mihaly Molnar, Bernd Michael Teichmann

 

Nachtschwarmer Bernd TEICHMANN

Nachtschwarmer (fotó: Bernd Teichmann)

 

Élő Tánc Koncertet ad a Zikkurat és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat
2014. október 11. 20 óra

 

Szabad, strukturált improvizáción alapuló és formálódó este, amelynek közönség is részese lesz. Az első óra versekkel, énekkel, új vonalas elektronikus zenével alátámasztott tánccal kiegészült előadás, a második óra pedig szabadabb játék, amibe a közönség közül is bárki bekapcsolódhat.

 

előadók:
Ábrahám Nóra - zene
Szabó Richárd - zenei alap
Fenyves Márk - tánc
Mándy Ildikó - tánc
Pálosi István - tánc

 

meggyesi monika tanckoncert

Ábrahám Nóra (Fotó: Meggyesi Mónika, forrás: MOHA-Mozdulatművészeti Gyűjtemény)

 

Sellőfiú - Táncjáték élő zenével | Nikodém Norbert és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat
2014. október 31. 19 óra

 

"Ismét olyan területen kalandozok a Steel-gitárral, ahol előttem még nem járt senki. A Mozdulatművészeti Társulat táncosaival közösen improvizálunk az erre alkalomra íródott saját szerzeményű zenedarabomra. Közreműködik elmaradhatatlan barátom, Varga Zoltán-Szintetizátoron. A történet egy sellőfiúról szól, aki szabadon úszik az óceánban, lebeg. Beleakad a halászok hálójába és kifogják. Egy üveghengerbe teszik és mutogatják. Kapzsi emberek meggazdagodást és pénzt látnak benne. De van egy valaki a bámulók között, aki felismeri, hogy ennek a lénynek az óceán az otthona és megszökteti. A sellőfiú visszajut az óceánba, de már soha nem lehet boldog, mert bár visszanyerte a szabadságát, elvesztette a lelki társát. Nagy megtiszteltetés volt ott lenni a Mozdulatművészeti Fesztiválon, ahol zeneszerzőként is bemutatkozhattam. A Pedal-Steel gitáron megszólaltathattam az általam jelenleg ismert összes megszólaltatási formát, a kortárs zenei hangzatokon keresztül a Hawaii-t idéző lágy dallamokig. Nagy köszönet Varga Zoltán barátomnak, aki zongorán közreműködött és Pálosi István Mozdulatművésznek, aki fantasztikus táncával tette felejthetetlenné ezt a különleges alkalmat." (Nikodém Norbert)


alkotók:
Nikodém Norbert - zeneszerző
Pálosi István - koreográfus
Fenyves Márk - látvány

előadók:
Nikodém Norbert  - zene
Pálosi István - tánc
Varga Zoltán - zene

 

 

A MOHA itt taláható.

 

Forrás: MOHA

 

süti beállítások módosítása