Molière-t alakítja Gáspár Sándor Székesfehérváron

Javában zajlik az Őfelsége komédiása próbafolyamata a Vörösmarty Színházban.

Bulgakov darabját Bagó Bertalan rendezi, Molière szerepét Gáspár Sándor, XIV. Lajost Cserhalmi György alakítja, Madeleine Béjart szerepében Tóth Ildikó lép színpadra, Armande Béjart de Molière Földes Eszter lesz.

 

ofelsege2

 

Ajánló a darab elé:

 

Molière társulata a Palais Royal-ban lép fel, XIV. Lajos előtt. A király tapsol, Molière verset rögtönözve köszöni meg a királyi kegyet. A társulat sikere és Molière elismertsége a csúcson van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a király fogadja Molière-t, és asztalához ülteti a komédiást. Az udvarban azonban nem mindenki van elragadtatva Molière sikerétől. Különösen a Tartuffe bemutatója hívja ki a társulat és Molière elleni ellenszenvet azok részéről, akik a komédia gyilkos humorától megsebzetten lihegnek bosszút Őfelsége komédiása ellen.

 

ofelsege1

 

„Ez az előadás azt mutatja meg, milyen belső történések határozzák meg az életet, hogyan esküsznek össze az álszentek, hogyan „csap össze” egy óriási írózseni egy hatalmas formátumú vezetővel. Megmutatjuk azoknak az embereknek az aknamunkáit, akik irigységből, féltékenységből, gonoszságból tönkretesznek egy magasan kvalifikált embert, ideológiailag besározzák a feddhetetleneket” – vallja az előadás rendezője, Bagó Bertalan.

 

ofelsege3

Fotók: Szikora Bálint, Maczkó Csaba

 

Az Őfelsége komédiása bemutatóját október 18-án, szombaton tartják.

 

 

süti beállítások módosítása