Június - Egressy-darab ősbemutatóját tartja a győri színház

Ősbemutatóra készül a Győri Nemzeti Színház. Egressy Zoltán Június című színművét Forgács Péter állítja színpadra, a bemutató november 15-én lesz.

A szeptember 30-i olvasópróbán a szerző is részt vett.


A dráma Szép Ernőnek dedikálva 2007 júniusában jelent meg a Jelenkor című folyóirat mellékleteként, és idáig Magyarországon egy színház sem játszotta. A szöveget Forgács Péter kérésére a szerző néhány ponton megváltoztatta, a darabba például belekerült egy új, lírai és különös karakter, akit Bede-Fazekas Csaba formál majd meg az előadásban.

 

junius1

 

A dráma meglepő terekre vezeti majd a nézőt, a kiindulási helyszín egy hangszerbolt eladótere, de kalandozhatunk biopiacon és tornateremben is. A díszletterveket Bátonyi György készítette, a képi világot a Plankton Média csoport videóbejátszásai teszik teljessé. A jelmeztervező Győri Gabi.

 

A mese, mint Egressy sok történetében, ezúttal is férfi és nő bonyolult kapcsolatrendszerére épül. A Júniusban minden szereplő a szerelmet keresi, ennek különböző aspektusait hajszolja, legyen az a testi vagy éppen a spirituális beteljesülés vágya. Megjelenik Bittner, de Egressynél nem először, az emblematikus alak csak az említések szintjén - ezúttal rossz sebészorvosként - idéződik meg. A szél motívuma is több más Egressy műhöz kapcsolja a Júniust, izgalmas az áthallás a legutóbb megjelent két kötettel, a szélre címében is utaló Majd kiszellőztetsz és a legújabb, Százezer eperfa című regénnyel.

 

junius2

Forgács Péter és Egressy Zoltán az olvasópróbán

Fotók: Fehér Alexandra


Az előadás főbb szerepeiben Kiss Tünde, Sándor Péter, Balikó Tamás, Szina Kinga, Budai Zsófia, Sárközi József és Ungvári István lesznek láthatóak. 

 

Forrás: Győri Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása