1914 - Robert Wilson-darab érkezik a Vígszínházba

A Prágai Nemzeti Színház, a Pozsonyi Nemzeti Színház és a Vígszínház színháztörténeti jelentőségű koprodukciós előadást hozott létre 1914 címmel, amelyet a világhírű rendező, Robert Wilson állított színpadra. A rendezés egyik főszerepében Eszenyi Enikő lesz látható.

Száz éve annak, hogy Szarajevóban Gavrilo Prinčip szerb diák meggyilkolta Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst. Száz éve annak, hogy örökre eltűntek az Osztrák-Magyar Monarchia látszólag békés, kényelmes pompában fürdőző hétköznapjai és kitört az első világháború. Az előadás ezekre az évfordulókra is emlékezik.

 

A nemzetközi alkotógárdával létrejött előadás nemcsak a közép-kelet-európai régión belül, de európai szinten is kiemelt kulturális eseménynek számít. A produkciót a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával mutatja be a Vígszínház. Az előadás magyarországi fővédnöke Balog Zoltán miniszter úr.

 

wilson2 m

Fotó: Szkárossy Zsuzsa/vigszinhaz.hu

 

Az előadás Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hašek Švejk című műveinek közös adaptációja. A többnyelvű előadásban Eszenyi Enikő magyar színésznő mellett szlovák és cseh színészek szerepelnek. A cseh bemutató 2014 áprilisában volt Prágában, 2014 októberében kerül sor a budapesti és pozsonyi bemutatókra. A produkció már most több meghívást kapott nemzetközi fesztiválokra, így Magyarország és a visegrádi országok művészeti együttműködését fogja képviselni Belgrádban, Reimsben, Londonban és Párizsban is.

 

Švejk, a derék katona kalandjai a világháborúban című könyv a cseh irodalom ikonikus regénye, amely az emberi butaságon is túlmutató abszurditása révén alkotó módon találkozik Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes művével. Ez a két mű a kortárs színház egyik legjelentősebb alkotójának Robert Wilsonnak a keze alatt különleges látványvilágával, metaforikus színpadi képeinek gazdagságával egyedi kollázzsá formálódik – amely nemcsak a világháború áldozatainak állít emléket, hanem mostani életünkről is szól, száz évvel a huszadik század történetét meghatározó háború után.

 

Robert Wilson amerikai színházi rendezőt a hatvanas évek közepe óta az egyetemes vizuális kultúra egyik legmeghatározóbb alkotójának, formálójának tartják; új bemutatói folyamatosan a nemzetközi figyelem középpontjában állnak. Wilson rendszeresen öt földrész művészeti életének élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel és színházi alkotóival dolgozik együtt; és nem egy előadása korszakos jelentőségűvé vált a kortárs színházban. A rendező korábban még nem rendezett Magyarországon, és vendégelőadása is csupán egyszer, 1992-ben járt nálunk.

 

wilson3 m

Fotó: Szkárossy Zsuzsa/vigszinhaz.hu


Kritikus szemmel az előadásról:

 

“…Wilson a háború elemien ördögi, embertelen élményét szívmelengető, emberközeli, humánus pillanatokkal és szituációkkal árnyalja. Olykor csupán egy gesztus, egy jól elhelyezett szó érzékelteti a gázmaszkok mögötti ember tragédiáját és sérülékenységét…”
Jörn Florian Fuchs, DrehpunktKultur.at, 2014. 09. 01.
 
“…Wilson tökéletes precizitást vár el a színészeitől; ahogy a színpadi megvalósításban is maximális professzionalizmusra törekszik. A figurákat általában gesztusrendszerük és testbeszédük karakterizálja – mégpedig rendkívül plasztikusan…”
MH, Kronen Zeitung, 2014. 09. 01.

 

"…Ebben a lebilincselő előadásban a 12 pasztell-kosztümös, markánsan sminkelt művész egy lassú, noir film hangulatát teremti meg, a borzalmak egyszerre abszurd, komikus és spártaian kegyetlen világában…“   
Andreas Hutter, Neues Volksblatt Linz, 2014. 09. 01.

 

“…Az amerikai színházi mágus, Robert Wilson 1914 című produkciójával az első világháború fantasztikus képeskönyvét tárja elénk - gondosan megválasztott szövegekkel, a horror szinte derűs ábrázolásával, játékos, ravasz részletekkel és nagyszabású művészi tablókkal…”
Silvia Nagl, OÖ Nachrichten, 2014. 09. 01.

 

"…Tökéletes export-produkció, ami egy pillanatra sem hagy kétséget afelől, hogy ki álmodta színpadra…”
Egbert Tholl, Süddeutsche Zeitung, 2014. 09. 02.


Az előadások időpontja:  

   

2014. október 15., 19:00
2014. október 16., 19:00
2014. október 17., 19:00

 

Alkotók:


Rendező: Robert Wilson
Díszlet: Robert Wilson
Világítás-koncepció: Robert Wilson
Alapötlet: Aleš Březina, Soňa Červená
Zene: Aleš Březina
Jelmez: Jacques Reynaud

A rendező munkatársa: Ann-Christin Rommen
Világítástervező: AJ Weissbard
Dramaturg: Martin Urban
Librettó: Marta Ljubková
A díszlettervező munkatársa: Karel Kut
Videoanimáció: Tomek Jeziorski
Videoanimációs munkatárs: František Pecháček

Szereplők: Soňa Červená, Pavla Beretová, Eszenyi Enikő, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Jan Bidlas, Vladimír Javorský, Ján Koleník, Radúz Mácha, Václav Postránecký, Filip Rajmont, Milan Stehlík

 

Forrás: Vígszínház

 

süti beállítások módosítása