CAFe Budapest - Megkezdődött a főváros őszi fesztiválja

Csaknem 250 programmal várja a közönséget október 19-ig a pénteken megnyílt CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, többek közt színházi világsikereket és bemutatókat, a tánctól az újcirkuszig különleges produkciók sorát kínálva.

Az október 19-ig tartó fesztiválon az újcirkusz műfajának képviseletében lép fel a Művészetek Palotája előtt felállított sátorban a Cirque Le Roux. A négy művész a némafilm-korszakot idéző, a színház, a pantomim, az akrobatika és a revü keverékét kínáló előadása október 7-én és 11-én látható.


Szintén ezen a helyszínen jelentkezik a Recirquel Újcirkusz Társulat új előadásával, amely október 3-tól hat alkalommal látható a fesztiválon. A társulat harmadik, egészestés előadása a Párizs Éjjel, amely a harmincas évek világát, a századelő párizsi lokáljainak miliőjét idézi fel. Az előadás a világhírű fotóművész, Brassai világából merít inspirációt.

 

recirquel-ujcirkusz-tarsulat-parizs-ejjel-cafe-budapest-2014-original-55407

Recirquel: Párizs Éjjel


Ismét Budapesten lép fel az újcirkusz műfaj egyik legnagyobb egyénisége, Daniele Finzi Pasca. Emblematikus előadását, az Icarót az elmúlt két évtizedben hat különböző nyelven, hétszáznál is több alkalommal mutatta be, a fesztiválon október 14-én és 15-én látható. Az Icaróban a bohóc szerepében Daniele Finzi Pasca egy kórterem ablakából tanítja az emberiséget a túlélés tudományára, a repülésre.


A kortárs tánc és színház legeredetibb nemzetközi alkotóegyéniségeivel a Trafó Kortárs Művészetek Házában találkozhat a közönség. A horvát származású, jelenleg Párizsban élő koreográfus, Ivana Müller az alapvető társadalmi kérdéseket fordította át elemi gesztusokra, mozdulatokra In Common című előadásában, amely október 10-én és 11-én látható.

 

ivana-muller-in-common

Ivana Müller: In Common


Fabián Barba előadásában, amelyet október 14. mutatnak be a fesztiválon, az 1920-1930-as évek nagyhatású táncművészét, a német Mary Wigmant idézi meg, a táncos kilenc rövid szólóját rekonstruálja, teremti újjá.

 

Az Akram Khan Company egyik legmeghatározóbb táncművésze, továbbá a névadó társalkotója, Andrej Petrovic és a Barta Dóra által vezetett Kecskemét City Balett közös produkciója lesz Az Ötödik Évszak, amelyhez Vivaldi korszakos alapművét, A négy évszakot transzformálta maivá a német származású brit zeneszerző, Max Richter. A darabot október 8-án mutatják be a Művészetek Palotájában.


Az Acrobates című produkció a tragikus balesetben lebénult artistának, Fabrice Championnak állít emléket. Az artistafenomén a baleset után emberfeletti erővel tért vissza az életbe és a cirkusz világába, a hátrányokat új perspektívába helyezve újradefiniálva az akrobatikát. Championnak rejtélyes módon veszett nyoma 2011-ben Peruban, ahol máig tisztázatlan körülmények között vesztette életét. A filmrendező Olivier Meyrou és a rendező Stéphane Ricordel, valamint a két akrobata, Alexandre Fournier és Matias Pilet ezzel a darabbal állítanak emléket barátjuknak. Az előadást október 16-án és 17-én tűzi műsorra a Trafó.


Több budapesti társulat is a CAFe Budapest idejére időzítette premierjét. A Centrál Színházban a Nézőművészeti Kft. két színésze, Katona László és Scherer Péter egy mulatságos, ugyanakkor filozofikus új francia darabot, Emmanuel Robert-Espalieu művét mutatja be, A hal nem hal bele címmel október 4-én.

 

a hal nem hal bele

Nézőművészeti Kft.: A hal nem hal bele (nyílt próba a Színházak Éjszakáján)

Fotó: Adrián Zoltán, fidelio.hu


Szintén francia szerző, Joël Pommerat írta A két Korea újraegyesítése című színművet, amelyet Máté Gábor rendezésében láthat a közönség a Katona József Színházban október 17-től. A darab az emberi kapcsolatok bonyolultságát mutatja be húsz, egymástól független jelenetben, amelyekben éles, ugyanakkor gyakran humoros szituációk követik egymást.


Egy igazi klasszikust, Euripidész Oresztészét mutatja be a Radnóti Színház október 5-én. Horváth Csaba rendező-koreográfus munkája a tragédia mindig időszerű kérdéseit állítja a figyelem fókuszába.


A Pintér Béla és társulata az Átrium Film-Színházban mutatja be új darabját; a BÁRKIBÁRMIKOR című előadás ősbemutatóját október 9-én tartják. A történet főhőse egy ötvenes éveiben járó özvegyember, Kovács József, aki egy drog-rehabilitációval foglalkozó nemzetközi intézet magyarországi képviseletének vezetője.

 

Pinter Bela

Pintér Béla (fotó: Marton Szilvi/atriumfilmszinhaz.hu)


A József Attila Színház Arthur Miller drámáját viszi színre október 10-i bemutatóval. Az Alkuban a szerző a felelősség kérdését kutatja, azokat a pillanatokat keresi, amikor életünk bonyolult vonzásai és választásai közben megsértjük a magunkban hordozott erkölcsi világrendet, s hazudni kezdünk önmagunknak.


Napjaink egyik legjelentősebb színházi alkotója, Robert Wilson 1914 című előadását mutatja be a Vígszínház október 15-én. Az I. világháború kitörésének centenáriumára Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hasek Svejk című művéből készített, a soknyelvű monarchiát is megidéző előadásban a magyar színeket képviselő Eszenyi Enikő mellett szlovák és cseh művészek lépnek színpadra.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása