Külföldi turnéra indul a Nemzeti Színház

Turnéra indul a Nemzeti Színház társulata: a Johanna a máglyán című darabbal október 9-én, a Mesés férfiak szárnyakkal című produkcióval 10-én lépnek fel a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház nemzetközi fesztiválján.

A Nemzeti Színház emellett csütörtökön a gdanski Shakespeare-fesztiválon játssza a Silviu Purcarete rendezésében februárban bemutatott Ahogy tetszik című darabot. A radomi Gombrowicz Fesztiválon pedig október 25-én mutatják be friss produkciójukat, a szeptember elején műsorra tűzött, Andrzej Bubien rendezte Operettet.


Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója az MTI-nek csütörtökön kiemelte: példa nélküli a Nemzeti Színház történetében, hogy három fesztiválon vesznek részt egy hónap alatt. A Nemzetközi Alekszandrinszkij Színházi Fesztiválon szereplő két produkció - a Johanna a máglyán és a Mesés férfiak szárnyakkal - rendezője elmondta: a szentpétervári fesztiválon a világ legjobb színházai vesznek részt évről évre.


"Erre a meghívásra nagyon büszke vagyok" - mondta Vidnyánszky Attila, hozzátéve, hogy kiemelt vendégként lesznek jelen a rangos fesztiválon, amelyen ő is először vesz részt. Az oroszországi eseményre a Nemzeti Színház két előadásával csaknem háromszázan utaznak ki. A Johanna a máglyán vendégjátékának különlegessége, hogy a szereplők, a tánckar, a kórus és a gyerekkar Magyarországról érkezik, de az előadásba szentpétervári zenekar áll be.

 

Ahogy tetszik Nemzeti

Ahogy tetszik (fotó: Róde Péter)


Vidnyánszky Attila a felkészülésről elmondta, hogy a szentpétervári színháznak nincsen olyan süllyesztőrendszere, mint a Nemzeti Színháznak, a Johanna a máglyán viszont tele van trükkökkel, amelyeket ki kellett váltani, ezért a darabot most három napon át újrapróbálják. Beszélt arról is, hogy a Mesés férfiak című produkciót már az elmúlt napokban átalakították. "A munka megéri, hiszen komoly meghívásról, odafigyelésről van szó" - tette hozzá.


Az igazgató-rendező hozzátette, hogy a díszletek csütörtökön indulnak Szentpétervárra, a csapat egy része hétfőn utazik, kedden pedig már próbálnak Szentpéterváron, ahol egy hétig vendégeskedik a társulat.


Vidnyánszky Attila megjegyezte, hogy a produkcióikat meghívó színházakkal, fesztiválokkal már régóta kapcsolatban van, de ez nem jelent automatikus meghívást. A fesztiválszerepléseket annak köszönhetik, hogy presztízse van már a Nemzeti Színháznak és a válogatók eljönnek Budapestre megnézni az előadásokat.

 

operett nemzeti

Operett (fotó: Eöri Szabó Zsolt)


Mint felidézte, az Operettet - amelynek utazó stábjában 96-an vannak - például még egy májusi főpróbán nézték meg és hívták meg a lengyelországi Radomba, az egyetlen Gomborwicz-fesztiválra. Vidnyánszky Attila elmondta: ezen a fesztiválon díjakat is átadnak, míg a másik kettő inkább találkozójellegű, nem értékeli zsűri a produkciókat.


Kiemelte: ilyen nagyszabású produkciókkal még nem jártak vendégjátékon és nagyon nagy dolognak tartják, hogy a fesztiválok - nem kevés pénzt áldozva erre - meghívták az előadásokat. A gdanski vendégjátékról elmondta: jelentős Shakespeare-fesztiválról van szó, amelyen már egy alkalommal részt vett a debreceni társulattal az általa rendezett Ahogy tetszik című darabbal.


Az igazgató elmondta, hogy tavaszra franciaországi turnét terveznek és Lengyelországba, Varsóba is ellátogat a színház. Továbbra is játsszák előadásaikat a határon túli magyarok lakta területeken: a Vajdaságba, Beregszászba is elutaznak és egy sepsiszentgyörgyi fesztiválon is részt vesz a Nemzeti Színház.

 

johanna nemzeti

Johanna a máglyán (fotó: Eöri Szabó Zsolt)


Vidnyánszky Attila beszélt arról is, hogy a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotója, a Sztanyiszlavszkij által alapított moszkvai Művész Színház rendezője, a Mejerhold Művészeti Központ igazgatója, Viktor Rizsakov dolgozik jelenleg a Nemzeti Színház társulatával. A neves művész Gorkij Éjjeli menedékhely című darabját állítja színpadra Luka szerepében Törőcsik Marival. Mint Vidnyánszky Attila elmondta, izgalmas előadás várható különleges megoldásokkal. Jelezte: már látható, hogy a produkció nem a klasszikus realista színházi hagyományok mentén készül.


A társulattal dolgozó külföldi rendezőkről szólva arról is beszélt, hogy tavasszal a szentpétervári Nagy Drámai Színházat (BDT) vezető Andrej Mogucsij állítja színpadra Franz Kafka A per című művét a Nemzeti Színházban.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása