Május! - A Szkénében vendégszerepel a Bartók Kamaraszínház

Október 4-én a tavaly Dunaújvárosban Szikszai Rémusz rendezésében bemutatott Május! című előadást látja vendégül a Szkéné Színház.

Már Szikszai Rémusz első rendezésének is a Szkéné Színház adott otthont. A Caligula helytartója 2011 óta rendszeresen műsoron van: a 2014/15-ös évadtól Lucius szerepében a rendező helyett Kaszás Gergő lesz látható.

 

Szikszai I. Erzsébet című rendezésének alakításai sorra nyerik a rangos díjakat: mind a Pécsi Országos Színházi Találkozón, mind a Színikritikusok Díjátadóján elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek (Fodor Tamás) ill. mellékszereplőnek (Kaszás Gergő) járó díjat. Negyedik Szkénébeli rendezését, a Rosencrantz és Guildenstern halott című nemrég mutatta be a színház Nagypál Gábor és Kaszás Gergő főszereplésében.

 

majus

Fotó: Mudra László

 

Október 4-én a tavaly Dunaújvárosban, Szikszai rendezésében bemutatott Május! című előadást látja vendégül a színház. A két Szép Ernő egyfelvonásost (Május és Igazgató úr!) a Vádli Alkalmi Színházi Társaság előadásaiból már jól ismert alkotók is segítették a rendező munkáját. A két világháború között játszódó drámák társadalmi háttere szinte előképe a mai magyar társadalmi problémáknak. A megélhetési nehézségek, a fiatalok párkapcsolati problémái, az anyagi és a nemi kiszolgáltatottság korunk mindennapjaihoz is hozzátartozik. Szép Ernő mély megértéssel, lírával, fanyar humorral kezeli hőseinek sorsát; kérdéseket tesz fel egy jobb élet reményében. Az öngyilkos jelölt férfi szerepében Tóth József, míg az Igazgató úr szerepében Király Attila lesz látható, akiket szintén gyakran látni a Szkénében.

 

Kritikus szemmel az előadásról:
„Hiába a század eleji tolvajnyelvet beszélő gyufaárus-fiúk, az utcai cipősubickolók, a rikkancsok polgárias-lumpen világa, hiába a ma már utcai mivolta ellenére is emelkedettnek tűnő nyelvezet, Szép Ernő Szikszai Rémusz rendező keze alatt egészen aktuális. Igaz, az volna a meglepő, ha nem lenne így: Szikszainak rendezőként legfőbb tevékenysége, hogy vastagon fogó filctollal satírozza ki az évszámot minden keze ügyébe kerülő darab mellől, lásd a Caligula helytartóját, a Képmutatók cselszövését vagy az I. Erzsébetet. Nem írja a helyükre az idei évszámot, de tesz róla, hogy ezzel kapcsolatos kérdés fel se merüljön a nézőben.” /Kovács Bálint, Egyfelvonás/

 

„Szikszai Rémusz rendezése telitalálat. Ráérez, hogy a két világháború közti léthelyzet jó néhány tekintetben azonos a maival. Lefesti a kiszolgáltatottság és a hatalmaskodás többféle árnyalatát. Megmutatja a lehetetlen körülmények között is létezni próbáló embert.” /Bóta Gábor, Népszava/

 

 

süti beállítások módosítása