Figaro házassága - Erdeős Anna Győrben rendezett

Október 4-én mutatta be a Győri Nemzeti Színház Beaumarchais: Figaro házassága című színművét Erdeős Anna rendezésében, Hamvai Kornél fordításában. Az előadás a Kisfaludy teremben látható.

 

Az eredetileg óramester, később zenetanító, majd kétes üzleti ügyekbe keveredő, és börtönbe is került szerző egyik leghíresebb műve a léha arisztokráciát pellengérezi ki. Pergő cselekménye, élénk dialógusai, sziporkázó nyelve alapvetően megújította a vígjáték műfaját, Szerb Antal szerint Beaumarchais személye ezzel együtt oly szorosan tartozik az ancien régime-hez, "mint inas a gazdájához".

 

A győri előadás rendezője, Erdeős Anna a Győr+ Online-nak adott interjújában elmondta: a politikai vonalat – ami akár ma is aktuális lehetne – teljesen lefejtették, csak az emberek és a viszonyok foglalkoztatják a darabban, illetve a különböző célok, amik majdnem minden esetben valamilyen vágyhoz, szenvedélyhez kötődnek, mint például a szexualitás, a bosszú és a pénz.

 

erdeos anna

Fotó: Marcali Gábor, gyorplusz.hu

 

 

Erdeős Anna elárulta, az utolsó pillanatig arról volt szó, hogy egy másik anyagot rendez, de technikai okok miatt egy nap alatt egy másikat kellett találniuk. Ekkor jutott eszébe a Figaro házassága, ami régi vágya volt, és nem is merte remélni, hogy ilyen hamar megrendezheti a pályája során.

 

"Nagyon érdekelnek a kortárs darabok, de most, hogy Figaróval foglalkozom, és persze folyamatosan olvasok is, rákattantam a vígjátékokra. Erős a struktúrájuk, nehezek, mert pontosan kell szerkeszteni, ugyanakkor a néző számára alapvetően elfogadható, szimpatikus anyagok. Talán kicsit könnyebb megkeresni a vígjátékokban a mélységeket és a drámai pillanatokat, mint a drámában a humort. Most azt érzem, ez az utam" - fogalmazott Erdeős Anna. (A teljes interjú itt olvasható.)

 

 

Képek az előadásból:

(Fotók: Fehér Alexandra, gyoriszinhaz.hu)

 

Figaro-15

1.

Figaro-19

2.

Figaro-74

3.

Figaro-12

4.

Figaro-46

5.

Figaro-80

6.

figaro

 

 

Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais

FIGARO HÁZASSÁGA
"avagy egy nap szenvedély"

színmű 2 részben

Fordító: Hamvai Kornél

Almaviva, gróf CSANKÓ ZOLTÁN
Rosina, grófné AGÓCS JUDIT
Figaro, mindenes JÁRAI MÁTÉ
Susana, komorna MIHÁLYI ORSOLYA
Querubín, apród MOLNÁR ZSOLT
Marcelina, házvezetőnő MÉZES VIOLETTA
Bartolo, orvos MASZLAY ISTVÁN
Antonio, kertész ÁTS GYULA
Dorita, a lánya SÍK FRIDA
Basil, zenetanár POSONYI TAKÁCS LÁSZLÓ
Rubia, bírónő MENCZEL ANDREA
Belette, kecskepásztor KOPPÁNY ZOLTÁN


Jelmez: BARACSI ORSOLYA
Díszlet: TAKSÁS MIHÁLY
Súgó: FENESI OTTÍLIA
Ügyelő: MIKSI ATTILA
Koreográfus: NÉMETH ESZTER
Dramaturg: KOVÁCS NAPSUGÁR
Rendezőasszisztens BEDI ESZTER

Rendező:
ERDEŐS ANNA

Bemutató: 2014. október 4. 19.00 óra
KISFALUDY TEREM

 

 

süti beállítások módosítása