Lola Blau - Zenés játék a Spirit Színházban

Október 13-án mutatja be a Spirit Színház állandó kamarahelyén, a Budapest Jazz Clubban, Georg Kreisler Lola Blau című zenés játékát.

"A darabot Budapesten Galambos Erzsi, majd évtizedekkel később Udvaros Dorottya játszotta" – mondja Perjés János, a színház vezetője. "A holokauszt évében az állandó tagunknak számító Vásári Mónika jutalomjátékaként vettük elő. Sztárek Andrea nagyon pontos színészvezetéssel rendezi a darabot, öröm látni, hogy a két színésznő milyen harmóniában dolgozik azért, hogy a mai generáció is megismerkedjen ezzel a sajnos nagyon is aktuális történettel."

 

 lola-blau2 m

forrás: Budapest Jazz Club

 

Szinopszis:

1938. Németország lerohanja Ausztriát. Lola Blau színésznőként dolgozik Bécsben – és zsidó származású. Élete, karrierje derékba törik. Sorsa tulajdonképpen tipikus II. világháborús emigránssors. A háború borzalmai és a zsidóüldözések elől, egy élhetőbb élet reményében Ausztriából az Újvilágba menekül. Színházra vágyik, de csak éjszakai kabarészínpadokig jut, a frontra induló katonákat szórakoztatja, mint sokan kortársai közül. Majd a háború után hazatérve azzal szembesül, hogy hazájának nincs szüksége rá. Lola Blau nem hős, csak egy azok közül, akik túlélték.

 

Részlet a Lola Blaut játszó Vásári Mónikával készült interjúból:

"Egy héttel a premier előtt még sok a kétség. Nem tudsz színészekre számítani, csak te vagy, így végig nem száz-, de ezerszázalékos koncentrációt igényel. Dalok egymás után, a dalban ritmus és szöveg csak együtt él. Ha elkezdődik egy dal, már nem tudsz „költeni”, mert űz a zene, és ebben a csodában egymás után jönnek a számok! Talán ez a része nehezebb, de az, hogy egyedül tudsz egy sorsot megmutatni, felépíteni – az csodálatos! (…)" – mondta el a színpadi egyedüllétről és a próbafolyamatról a színésznő, aki a figurával közös jellemvonásairól is beszélt.

 

"Ami párhuzam lehet köztünk, az csak a művész kiszolgáltatottsága a mai világban. Főleg az, ami az utolsó 15 évben zajlik. Mint nő soha nem voltam ilyen kiszolgáltatott. Isten a tenyerén hordoz, mindig állt mellettem valaki, család, gyerekek. Már megtanultam és tán már megbékéltem azzal, hogy mindent nem lehet, bár nagyon szeretném hinni, hogy nincsenek akadályok, csak merni kell."

 

Az interjú teljes hosszában ide kattintva érhető el. 

 

süti beállítások módosítása