Szivárványlány - Bukaresti vendégjáték a Radnótiban

Október 17-én este nyolc órakor a Bukaresti Nemzeti Színház vendégjátéka lesz látható a Radnóti Színházban. A Szivárványlány egy magányos utcalány vallomása orosz szerelmes dalokkal kísérve.

Az emlékezés két szinten történik: az elbeszélésben megjelennek a gyerekkor történései és az erkölcsi hanyatlás visszafordíthatatlan folyamata. A szeretetre és elfogadásra áhítozó prostituált Fellini Cabiriáját idézi, az előadás pedig a régi orosz filmek világára emlékeztet.

 

A Bukaresti Nemzeti Színház előadását a színésznőnek indult drámaíró, Lia Bugnar írta és rendezte. Burgar mára sikeres színpadi szerzőnek számít Romániában, ez a monodrámája pedig a nyolcadik színházi bemutatója. Az erősen nőközpontú, érzelemgazdag szöveg egy olyan lányt mutat be a maga mezítelenségében, akinek a múltja boldog, a jelene szomorú, a kilátásai drámaiak. A nagyjából másfél órás monológot Tania Popa, az egyik legkiválóbb román színésznő játssza, aki üstökösként robbant be a román színházi világba a ’90-es évek közepén.

 

Szivarvanylany

Tania Popa (fotó: Augusin Bucur)

 

"Bugnar története Tania Popa tolmácsolásában végtelenül hiteles. Popa jelenléte, hangja, játéka egészen különleges, erős atmoszférát teremt. Az előadásban fontos szerepet kap a zene. Popa tizenhárom dalt énekel zongorakísérettel; olyan népszerű előadók dalait, mint például az orosz esztrád énekes Alla Pugacsova. A dalszövegek a felidézett emlékekre adott válaszként épülnek be az előadás szövetébe. Átgondolt, pontos és érzékeny előadás, mélyen megérinti a nézőket, akik taps közben diszkréten a könnyeiket törölgetik” - írta az előadásról a Jurnalul Naţional.

 

Díjak, jelölések:

A zsűri különdíja a nagyváradi Rövid Színház Fesztiválon, 2012
A legjobb színésznő díja a FestCo romániai Komédia Fesztiválon, , 2013
A legjobb színésznő jelölés az UNITER Díjra, 2013

 

süti beállítások módosítása