Bozsik Yvette: "Nem szándékozom megfelelni”"

Bozsik Yvettet, a pécsi tánctalálkozón a tánc jövőjéről kérdezte a Dunántúli Napló újságírója. Lapszemle.

A kérdésre, miként vált a kortárs tánc egyik úttörő személyiségévé, így válaszolt: "Ma már egyáltalán nem érzem magam avantgárdnak. Mindig a saját életemet, a saját tapasztalataimat próbálom bemutatni, s lehet, hogy ez gyakran provokatív, de sohasem magáért a provokációért az. Egyszerűen csak őszintén és sok humorral az érzelmeimet, a gondolataimat igyekszem eljuttatni a közönséghez. Nem akarok válaszokat adni, mert én sem tudom a válaszokat. Csak merek kérdezni, és magamból megmutatni dolgokat" – mondta, majd az operettszínházi kezdetekről és a könnyed műfajokkal való kapcsolatáról is szót ejtett.

 

bozsik-yvette m

fotó: Hajdú D. András (origo)

 

"Az volt a pályakezdet. Egyébként most is operettet fogok rendezni Kaposváron, a „Bál a Savoyban”-t. Legutóbb pedig musicalt, a Chicagót állítottam színpadra. Emellett Orff Antigonéjét is rendezem a MüPában, és jól elvan a két játék bennem. A lényeg az, hogy valójában nem tartozom semmilyen dobozhoz, s nem is szándékozom soha valaminek megfelelni" - árulta el.

 

Bozsik Yvette a táncművészet jövőjéről szólván pedig a következőképpen fogalmazta meg véleményét: "(…) Én a klasszikus balett képzést nagyon fontosnak tartom, mindennap tartunk ilyen tréninget. Más kérdés, hogy világlátásom nem ilyen fehér és fekete. Másrészt nem tudok olyat elképzelni, amit már ne csináltak volna meg elődeink a tánc műfajban. A körforgásban hiszek, hogy más eszközökkel, más technikával dolgozzuk fel újra és újra az életet".

 

 

Arról, fog-e még táncolni, úgy nyilatkozott: "Most várom a megfelelő pillanatot. Kedvet kell kapjak a tánchoz, és vissza kell szereznem a kondíciómat, mert a kisebbik fiamat kétéves koráig szoptattam. Ha lesz egy olyan szerep, amit csak én tudok megcsinálni, és a korom is passzol hozzá, akkor megjön a motiváció is".

 

 

 

Az interjút ide kattintva olvashatja.

 

süti beállítások módosítása