Caragiale-bemutatóval indul az évad Sopronban

Szombat este mutatják be Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című komédiáját Béres László rendezésében a Soproni Petőfi Színházban, ahol ezzel a darabbal indul a 2014/2015-ös évad.

Béres László, a darab rendezője a premiert beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 1884-ben írt komédiát Romániában minden évben háromszor-négyszer színpadra állítják, népszerűségét az is mutatja, hogy eddig 37 nyelvre fordították le. Örökérvényű történetet írt Caragiale, aktualitása ma is van – tette hozzá a rendező.


A történet egy szerelmes levél köré épül, amelyet a helyi prefektus írt a szeretőjének, Zoénak, aki a román vezető párt elnökének a felesége. A választások előtt a levél az ellenzék kezébe kerül, így a műben zsarolások, politikai marakodások és hatalmi harcok bontakoznak ki. Két műfajt kapcsol össze a darab, a félreértéseken alapuló bohózatot és a társadalmi szatírát – mondta a rendező.

 

ion-luca-caragiale03

Fotó: soproniszinhaz.hu

 

Véletlen, hogy épp az október 12-i helyhatósági választás előtt egy nappal lesz a darab premierje - jegyezte meg Béres László az MTI-nek, hozzátéve, hogy két évvel ezelőtt tárgyaltak először a színház igazgatójával, Pataki Andrással a mű bemutatásáról, és a premier időpontját már a választások kiírása előtt eldöntötték.


A komédiában a társulat tagjai mellett Kozma Attila romániai magyar színművész és Kovács Frigyes szerbiai magyar színész is játszik.


Pataki András, a színház igazgatója emlékeztetett arra, hogy tíz nagyszínpadi, hat stúdiószínpadi, egy tantermi és egy "színházjáró" előadása lesz a társulatnak az idei évadban, amelynek mottója az identitáskeresés. Együtt gondolkodni hívják a nézőket, amelynek jó példája Caragiale darabja – tette hozzá az igazgató.


Elmondta azt is, hogy idén minden eddiginél több, mintegy 10 500 bérletes nézőre számítanak, ami jelentős növekedés a két évvel ezelőtti 6 100 bérletes nézőhöz képest. Sikernek értékelte az óvodás bérletezést, ahol plusz egy bérletet kellett bevezetni, annyian jelentkeztek. A pénteki eseményen köszöntötték a tízezredik bérletet váltó nézőt is.

 

A sajtótájékoztatón Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője és Pál József, a soproni Nautilus együttes vezetője bejelentették, hogy a zenekar október 25-én a Sopron Balett javára ad jótékonysági koncertet. Demcsák Ottó hozzátette, hogy a koncerten a Sopron Balett társulata is fellép majd, a Végtelen Európa című táncjátékból adnak elő részleteket.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása