Györgyi Anna monodrámát mutat be Miskolcon

Október 12-én tűzi műsorra a Miskolci Nemzeti Színház a G-Monodráma Goethe és Lotte szerelméről című mű felújított változatát Györgyi Anna előadásában. A darab alapjául Peter Hacks Beszélgetés a Stein - házban a távollevő von Goethe Úrról című műve szolgált.

A színház ajánlójából:

 

A világirodalom egyik leghíresebb és leghírhedtebb szerelmi viszonyának titkai az egyik fél szemszögéből felidézve, egy nem mindennapi helyzetben.

Goethe és Charlotte von Stein majdnem tíz évig tartó kapcsolata elevenedik meg, amely tele volt szenvedéllyel, váddal, szerelemmel, tehetséggel, kisajátítással, boldogsággal, féltékenységgel, félelemmel, megszokással, könnyekkel és nevetéssel...

De ki tudhatja, hogy mi is történt pontosan ezalatt az egy évtized alatt?

 

 györgyi anna

 forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Györgyi Anna az előadásról:

 

A színésznő még a 2012-es bemutató kapcsán beszélt arról, hogy az eredeti darab miként változott a miskolci verzióban. Mint mondta, Peter Hacks művében a következő az alaphelyzet: a férj ül, és hallgatja a felesége, Charlotte von Stein monológját, aki tíz évig volt Goethe szeretője, amíg el nem hagyta Weimarral együtt őt is. A monológban a nő elmondja, hogy mi játszódott le benne, szól a közvéleményről, a férjével való viszonyáról. A mostani előadás egy kicsit csavar ezen: az asszony megbolondul a darab végére, megőrülésének útja, folyamata látható a színpadon - mesélte.

 

Györgyi Anna beszélt arról is, hogy a darab nyelvezete különleges: a szöveg nehéz, ám gyönyörű. Charlotte csodálatos körmondatokban beszél, de ugyanazokról a női problémákról szól, amelyekkel ma is küzd mindenki. "Mint minden jó darab, aktuális. Hiába változik a nők helyzete, aki egyszer szerelmes lesz, az beesik egy mély verembe, és onnan nem nagyon tud kijönni" - mondta.

 

Györgyi Anna - aki már korábban is játszott monodrámát, Annie Wobblert a Pinceszínházban - a műfaj nehézségeiről szólva elmondta: szeret együtt játszani másokkal, ebben az esetben viszont nincs partner, így nincs kiből táplálkozni, erőt meríteni, akármilyen állapotban van az ember egyedül kell megküzdeni a színpadon.

 

györgyi am

forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 


Színlap

 

író: Peter Hacks

zeneszerző: Dudás Zsombor

dramaturg: Garai Judit

jelmeztervező: Pirityi Emese

fordító: Szántó Judit

 

rendező: Hidvégi Nóra

 

Előadja

Charlotte fon Stein: Györgyi Anna

 

süti beállítások módosítása