Elhunyt Dobay Dezső

2014. október 11-én elhunyt Dr. Dobay Dezső, az RS9 Színház alapítója és igazgatója - közölte a teátrum.

 

Dobay Dezső 1955. április 25-én született Budapesten. 1979-ben orvosi diplomát szerzett a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetében tevékenykedett 1979 és 1984 között, 1983 és 1988 között rendezőként, dramaturgként, műfordítóként dolgozott a Szkéné Színházban.

 

A VII. kerületi Rumbach Sebestyén utca 9. szám alatti pincében az egyik első független színházi társulatként alapította meg 1990-ban - Lábán Katalinnal közösen - az RS9 Színházat. Gombrowicz Operetka című darabjával kezdték a munkát, Lábán Katalinnal közös rendezése százas szériát ért meg a budapesti színházban és fesztiválokon is sikerrel szerepelt. Az előadás többek között elnyerte a Lengyel Színpadi Művek Szemléjén a legjobb rendezés díját és az edinburghi fesztiválon a kritikusok díját.

 

dobay

Fotó: Diósi Imre, pepitamagazin.com

 

Dobay Dezső így idézte fel az RS9 indulását a Pepita Magazinnak adott korábbi interjújában:

 

"A miénk a második független színházi épület Budapesten, amihez az engedélyt még a BRFK-tól kellett megkérjük 1988-ban. Nem ment könnyen a hivatalos út akkoriban sem. Szerencsénkre segített minket egy később országos hírű politikus, aki ebben az időben a kerületi tanácsnál dolgozott: Csiha Judit elintézte, hogy papír nélkül is elkezdhessük a munkát. Mi pedig Lábán Katalinnal óriási lelkesedéssel fogtunk a színházalapításba. Persze, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer megérjük: mi lettünk a veteránok, a honi színházi élet öreg partizánjai. De hát így alakult….

 

Baromi sok érték teremtődött itt az évek során, ami engem arra sarkall, hogy a jelenlegi mostoha körülmények között se veszítsem el a lelkesedésemet, a hitemet. (…)

 

A módszerváltás, majd az uniós betagozódás segítette az alternatívokat. Az ezredforduló táján azonban a fiatalok érdektelenek lettek, nem foglalkoztak a színházzal. Hogy miért? A tömegkulturális borzalom beindulása óriási károkat tett az agyakban, a szívekben. A város sem támogatott minket; úgy voltak velünk, hogy ott vagytok, jól vagytok, de semmit sem kaptok…"

 

Dobay Dezső temetéséről később intézkednek.

 

süti beállítások módosítása