Őze Áron: "Nem buktam meg"

A Magyar Színház december végén búcsúzó igazgatóját kérdezte a Vasárnapi Hírek. Lapszemle.                        

 

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

 

A kérdésre, milyen feladatok várnak egy bukott színigazgatóra, Őze Áron így felelt: "Fogalmam sincs, mivel nem buktam meg. Ha a mandátumom öt éve alatt állítottak volna félre, az lett volna bukás. De itt nem ez történt. Leketyegett a ciklus, kiírták a posztra a pályázatot, én elkészítettem a magamét, amire büszke vagyok – nyilvános, bárki elolvashatja –, a szakmai bizottsági munka után pedig a fenntartó, Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter, hozott egy döntést: Zalán Jánost nevezte ki a következő négy évre direktornak. Neki joga van akár a bizottság ellenében is dönteni."

 

Őze megjegyezte: már amikor meglátta az aspiránsok nevét, sejtette, nem feltétlenül szakmai, hanem politikai kihívással kell szembenéznie.

 

Oze Aron

Fotó: vasarnapihirek.hu


"Színházi embernek tartom magam, színésznek, alkalomadtán rendezőnek, nem politikusnak. Úgy vezettem a színházat is, hogy az, amennyire csak lehetséges, szakmai alapokon működjön. Ugyanakkor el kell fogadnom, egy intézmény igazgatása bizonyos korszakokban inkább a politikáról szól, semmint a művészetről vagy feltétlen szakmaiságról. Ez a korszak ilyen, ma egy intézmény vezetőjének sokkal inkább politikusnak kell lennie. Ebben a helyzetben egy menedzserszemléletű, politikai kegyeltségű színházi igazgatás, lehet, hogy jobb helyzetet tud teremteni a Magyar Színháznak, mint én. A dolog ott fog igazán eldőlni, hogy milyen háttérembereket, munkatársakat, művészeti vezetést választ az új igazgató magának, szigorúan szakmai-művészeti szempontból, mivel a politika hatóköre ott már megszűnik" - hangsúlyozta Őze Áron.

 

A direktor azt is elmondta, nézőszámról fecsegni "kirakatduma", azt mindenki tud produkálni, szemben a jegybevétellel. "Ha csak a fővárosi színházakat nézzük, aki a minőséget és a magas nézőszámot egyszerre szeretné hozni, az szenved! A Magyar Színház sem kivétel ez alól. Azonban 2011 óta, amióta az új koncepcióban működünk, lassú, de biztos emelkedés tapasztalható" - tette hozzá.


Arra a felvetésre, hogy esetleg máshol akadhat-e a számára egy igazgatói szék, Őze Áron így válaszolt: "Nem hiszem, hogy erre pályáznék, nekem a színészet a hivatásom. Annak idején is azért vágtam bele, mert Iglódi István, a korábbi igazgató bennem látta, találta meg az utódját. Ha maradok, nekem is feladatom lett volna kinevelni a sajátomat. Ez sokkal normálisabb megoldás, mint kívülről, irányított politikai alapokon kinevezni valakit."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása