Installáció és tánc preparált zongorára az Artusban

Október 17-én ismét látható az Artus Stúdió és a Scarabeus Kör Sziszüphosz reggelije című előadása, Debreczeni Márton rendezésében. 

 

„Reggelente olykor szorongással tölt el, hogy ami tegnap voltam az már mind másoké, másokban él, és ha újra találkozunk, már ők is mások lesznek, hiszen ők is csupán másokban élnek tovább.

Nincs saját időm. Élünk egymásban párhuzamosan.

Hangok a konyhából, mindennapi reggelinket ma is elkészítjük.

De miért is keltünk ma fel azon kívül, hogy reggelizni (is) muszáj?”

 

 

A darabról:

 

 

Sziszüphosz alakját a görög mitológiából ismerhetjük: Sziszüphosz szembeszegült az istenekkel, ezért azok büntetésből soha véget nem érő értelmetlen munkára ítélték. Azt a büntetést kapta, hogy egy súlyos követ görgessen fel a hegy tetejére, ám mielőtt a csúcsra ért volna, a kő mindig visszagurult, így újra és újra neki kellett veselkednie a feladatnak.

 

szisz2

 

A mitológiai történet az előadás alkotói számára a gondolatok és inspiráció végtelen forrásául szolgál, céljuk azonban nem a történet eljátszása. A történetet kiindulási pontként használták, hogy mélyre ássanak és feltárják saját személyes mítoszukat, valamint kísérletet tegyenek a mítosz által felvetett kérdések megválaszolására.

 

Az előadás az Artus Kortárs Művészeti Stúdiónak otthont adó hatalmas gyárépület tereiben elevenedik meg és térinstallációkkal veszi kez­detét. Nejlon fóliák, homok és camera obscura jeleníti meg Sziszüpho­sz mítoszát a fizikális síkon, majd az ezt követő táncelőadás egy másik helységben folytatódik. A zenei kíséret, amit a színpadon élőben szólal­tatnak meg, a preparált zongora természetes hangjainak és annak digitálisan áttranszformált variációinak az egyidejű kompozíciója.

 

szisz5

 

 

Králl Csaba kritikus az előadásról:


A Sziszüphosz reggelije a görög mítosz közismert történetéből indul ki, ám azt teljességgel demitizálva és modern tartalmaknak megfele­ltetve fordítja le, egészen a személyes, mondhatni hétköznapi (szür)realitás szintjéig, de közben nem hagyja elsikkadni a filozófiai mondani­valót sem. „Az istenek arra ítélték Sziszüphoszt, hogy szakadatlanul egy sziklatömböt görgessen felfelé, föl a hegycsúcsra, ahonnan a kő saját súlyánál fogva mindig visszahullt.” Albert Camus idézett tanul­mányában abszurd hősnek nevezi Sziszüphoszt, akinek a szenvedés a szenvedélye. Szegről-végről a Debreczeni Márton által rendezett előadás is tartja magát e kijelentéshez, miközben belső mozgatórugója az a passzus is lehetne, miszerint: „A mítoszok arra valók, hogy meg­mozgassák a képzeletet.”

 

szisz3

 

Sziszüphosz reggelije

 

Alkotó-előadók: Debreczeni Márton, Virág Melinda

Zene: Mózes Zoltán

Látványterv:Bodóczky Antal

Konzultáns: Miklós Melánia

Hanginstalláció: Nagy Ágoston

Alkotótárs, fényterv: Kocsis Gábor

Díszlet, kivitelezés: Körmendy Pál

Rendező: Debreczeni Márton

 

Előadások: 2014. október 17., 18. és 19., 20:00

Helyszín: Artus Stúdió

jegyfoglalás: info@artus.hu

http://szinhaz.blog.hu/media/image/2014-10-15/11894985/www_artus.hu

 

 

süti beállítások módosítása