Szűcs István vezeti tovább a Griff Bábszínházat - Ecsedi Erzsébet rendez náluk

A csillagszemű juhász című népmesét mutatja be a Griff Bábszínház Ecsedi Erzsébet rendezésében október 24-én Zalaegerszegen.

Minden évadban szükség van a magyar mesék bemutatására, a színházakban, bábszínházakban viszont nagyon kevés klasszikus népmesét állítanak színpadra - indokolta a darabválasztást Ecsedi Erzsébet kedden a bemutatóról tartott sajtótájékoztatón.

 

A rendező elmondta, hogy a népmese bábszínházi adaptációjában szinte minden megtalálható: szerepel benne a gonosz király, a jóravaló, gondolkodó bölcs juhász. Az őszintén gondolkodó ember szembesíti a másikat a gonoszságával, viszont a problémás helyzeteket fel kell oldani, így a mese szerencsés véget ér.

 

Az előadáshoz a rendező díszletet is tervezett: színes, mozgatható dekorációt álmodott színpadra.

 

A méretes, jól mozgatható, hagyományos bábok Opra Szabó Zsófia tervei alapján készültek. A produkcióban egyébként lesz majd árnyjáték is, az élőszereplős játékban a bábszínészek a bábok ruháival harmonizáló jelmezt viselnek. 

 

A főbb szerepeket Szilinyi Arnold, Medgyesi Anna, Farkas Attila, Hettinger Csaba, B. Szolnok Ágnes, Báthory Gábor játssza. A magyar népdalokra épülő zenét Orbán Sándor Hota írta.

 

Az előadást az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásával valósul meg. 

 

szucsistvan

 

Szűcs István megbízott igazgató arról számolt be, hogy idén az elmúlt évhez képest 10 százalékkal nőtt a bérletesek száma. Az új évadban 3500 bérletet váltottak a bábszínház előadásaira, amely az elmúlt évad előadásainak sikerét, elismerését jelzi. 

 

Beszélt arról is, hogy Pinczés István, a Griff Bábszínház igazgatója felmentését kérte a fenntartó önkormányzattól. A város vezetése a kérését elfogadta, így a jövőben Pinczés István művészeti vezetőként dolgozik a társulatnál. Az igazgatói pályázat kiírásáról a zalaegerszegi közgyűlés később dönt, december végig Szűcs István irányítja a társulat munkáját.

 

Szűcs István 1961-ben született Devecserben. Gimnáziumba Pápán járt, ahol matematika szakon tanult. Eredetileg tanár akart lenni, de miután belekóstolt a szakmába rájött, hogy nem ez az igazi hivatása. Ezután dolgozott Veszprémben egy termelő cégnél, ahol emellett amatőr színjátszóvá is vált. Így került először a színház közelébe, majd 1985-ben kezdett el dolgozni a Hevesi Sándor Színházban, ahol többféle munkakört is betöltött. 2001-ben titkárságvezető lett a jelenlegi Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban, ami mellett elvégezte nonprofit menedzser-protokoll szakirányon a művelődésszervező szakot a szombathelyi főiskolán. A Griff Bábszínház társulatának 2006 őszétől tagja. Kezdetekben rendezőasszisztens volt, majd dolgozott műszaki vezetőként, titkársági vezetőként, igazgató helyettesként, végül megbízott igazgatóként 2013 szeptemberétől irányítja a társulat munkáját. Szűcs István feleségével és lányával vidéken él, ahol, ha ideje engedi, szívesen üti el az időt egy kis kerti munkával.

 

süti beállítások módosítása