Bál a Savoyban - Halasi Imre Egerben vitte színre

„Kicsike vigyázzon, egyszer nagymama lesz..." szólal meg sok-sok imerős dallam mellett október 17-én Ábrahám Pál: Bál a Savoyban című revüoperettjében, a Gárdonyi Géza Színházban. Az előadást Halasi Imre rendezi. 

Főbb szerepekben Füredy Nikolettet, Udvarhelyi Boglárkát, Misurák Tündét, Bánfi Katát, Egyházi Gézát és Csengeri Attilát láthatják.

 

sokan

 

Halasi Imre rendező ajánlója:

 

Ábrahám Pál méltán világhírű operettje a felső tízezer köreiben játszódik.

 

Most érkezik haza - ki tudja miért, egy év hosszúra nyúlt - nászútjáról a Fabulas házaspár. Henry, a gazdag, jóképű, fiatal diplomata és felesége, a gyönyörű Madeleine. Álompár, álomházasság. Kezdődhetnek a - szintén álomszép - hétköznapok. Csakhogy ekkor közbeszól az ifjú férj kissé viharos múltja. Egy titkos üzenet, egy visszautasíthatatlan vacsorameghívás, egy kitöltetlen csekk...

 

Bánfi Kata Radvánszki Szabolcs2

 

Ez bőven elég ahhoz,hogy elinduljon a sok-sok félreértésen, szellemes fordulaton izgalmas meglepetéseken keresztül száguldó események hosszú sora. 
Természetesen, mint ahogy az az operettekben illik, a végére minden jóra fordul. Addig azonban sok sikeres sláger hangzik el a közönség örömére, s színes táncok tarkítják a Savoy bálját. 

 

Csengeri Attila Füredy Nikolett

 

 

Egy kis történelem - így indult a Bál:

 

Jazz, érzelmes operettdallamok, sztepptánc, revü. Első hallásra eklektikus, ám a darabban jól ötvöződő elemek. Már a mai Komische Oper helyén működő Metropol Színházban tartott berlini ősbemutató hatalmas sikert hozott, amiben jelentős szerepe volt a főszerepeket alakító Alpár Gittának (Madeleine), az ­Aristide-ot megszemélyesítő Arthur Schrödernek, valamint a Daisy-Musztafa kettőst alakító magyar párosnak, Bársony Rózsinak és Dénes Oszkárnak. (A premieren Tangolitát a népszerű német énekesnő, Trude Berliner, Célestint Victor de Kowa játszotta.)

 

Érdemes megemlíteni, hogy egyes források a mű ősbemutatójaként a lipcsei Grosses Schauspielhaus ugyancsak 1932. decemberi előadását említik, valójában azonban ez már a karácsonyi ünnepek utánra esett.

A budapesti premieren Madeleine-t Lázár Mária, Aristide-ot az elegáns sármőr, Törzs Jenő, Tangolitát Harmath Hilda, Musztafa bejt a feledhetetlen komikus, Kabos Gyula, Daisy Parkert a temperamentumos, virtuóz tánctudású és jól éneklő Rökk Marika, a félszeg udvarlót Ráday Imre játszotta.

 

A szubrett-táncoskomikus kettős megformálásában később Bársony Rózsi és Dénes Oszkár is nagy sikert aratott. Később, pályája lezárásakor, Bársony Rózsi jelképesen e szerepben adta át a stafétabotot az Operettszínház színpadán a Daiyst akkor sikerre vivő Felföldi Anikónak.

 

A darab angol nyelvű premierjére 1933. szeptember 8-án, Londonban, a Drury Lane Színházban került sor.

A mű számos ismert részletet tartalmaz. Könnyű megjegyzésüket fülbemászó dallamaik mellett Heltai Jenő szellemes versei is segítették. A szövegeket később Romhányi József egészítette ki helyenként sziporkázó rímjátékokkal.

 

Tőle származik pl. „a török fejet török", „ez a baj, kedves bej", vagy „az ilyen korán előírja a Korán" szójáték. Aristide nevének Henryre változtatását is ilyen új rím beiktatása tette szükségessé.

 

(Az írás Winkler Gábor: az Az Operett, Szubjektív kalauz egy varázslatos világban című kétkötetes lexikonban jelent meg.)

 

Misurák Tünde Füredy Nikolett

 

Ábrahám Pál - Alfred Grünwald - Fritz Löhner-Beda
BÁL A SAVOYBAN

Revüoperett

SZEREPOSZTÁS
Daisy Parker: Misurák Tünde, Bánfi Kata
Henry De Faublas Márki: Egyházi Géza, Csengeri Attila
Madeleine, Henry Felesége: Füredi Nikolett, Udvarhelyi Boglárka
Musztafa Bey: Radvánszki Szabolcs
La Tangolita, Brazil Táncosnő: Dér Gabi
Celesztin Fourmint, Ügyvéd: Rácz János
Pomerol, Főpincér: Vókó János
Archibald, Komornyik: Szívós Győző
René: Káli Gergely
Maurice: Lisztóczki Péter
Polette: Nagy Barbara
Lili: Virga Tímea
Monsieur Albert: Tóth Levente
Riporter: Fehér István
Julie, Musztafa Francia Elvált Felesége: Sata-Bánfi Ágota
Marina, Musztafa Olasz Elvált Felesége: Tóth Karolina
Juanita, Musztafa Mexikói Elvált Felesége: Kelemen Dorottya
Gertl, Musztafa Német Elvált Felesége: Nagy Adrienn
Boriska, Musztafa Magyar Elvált Felesége: Tóth-Pethő Orsolya
Masenyka, Musztafa Orosz Elvált Felesége: Kőhalmi Viktória

 

Az Előadásban Elhangzó "Kicsike Vigyázzon" C. Dal Szövegírója: Harmath Imre
Rendező: Halasi Imre
Díszlettervező: Langmár András
Jelmeztervező: Laczó Henriette
Fordító: Heltai Jenő
Koreográfus: Topolánszky Tamás
Karmester: Nagy Zoltán
Korrepetitor: Marík Erzsébet
Súgó: Tóth-Pethő Orsolya
Ügyelő: Ludányi Andrea
Rendezőasszisztens: Lázár Rita
Bemutató: 2014. 10. 17.

 

 

 

 

 

Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Operettkalauz

Fotók: Gál Gábor

 

süti beállítások módosítása