Bálint András: "A lojalitás gyakran felülírja az alkalmasságot"

A Radnóti Színház igazgatóját a HVG kérdezte.                                                                                                                          

 

A HVG cikkéből:

 

Bálint András szerződése a jövő év végén lejár, és nem kíván újra pályázni az igazgatói posztra. A kérdésre, aggasztja-e, hogy olyan igazgató veszi át a Radnóti vezetését, aki nem tartja tiszteletben a színház eddigi arculatát, a direktor így felelt: "Keresem a megoldást, de még korai erről beszélni. Arra törekszem, hogy folytatódjék az, amit kialakítottam. Persze másként, frissebben, újabban. Sokféle a veszély. Egyébként, ha körülnézünk, elég ritka a folyamatosság. A múltat végképp eltörölni - énekeltük egykor. És sokan, akik akkoriban születtek, azt gondolják, hogy a múltat tényleg el kell törölni; hogy minden, ami volt, az szemétre való. Én hiszek abban, hogy kell a folyamatosság egy társadalom életében, a kultúrában, a színházban."

 

Balint Andras

Fotó: vasarnapihirek.hu

 

"Magyarországon a párthűség, az ideológiai megbízhatóság, a lojalitás gyakran felülírja az alkalmasságot. És ez nem csak a színházra igaz. Aggodalommal figyelem, hogy nem feltétlenül az értékes szakemberek kerülnek a megfelelő posztokra, hanem a baráti kiválasztódás számít. Egykor az SZDSZ még parlamenti képviselőnek is felkért, 1990-ben. Nem vállaltam, mert mindig szabad akartam maradni. Igyekszem elkerülni a politizálást. 2010-ben minden fővárosi képviselő megszavazta az igazgatói pályázatomat, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartozik. Természetesen jó viszonyban vagyok a főváros vezetésével, elvégre ők a gazdák, a támogatásuk és a figyelmük nélkül nem tudna működni aszínház. Értelemszerűen minden bemutatónkra meghívjuk a főpolgármester urat" - mesélte Bálint András.

 

Az igazgató hozzátette: előfordult, hogy olyasmit csináltak, amit talán nem kellett volna, illetve olcsóbb megoldásokat alkalmaztak, amit a kritika kommersznek minősített. Arra viszont mindig figyelt, hogy legyen a repertoáron egy-egy átütő sikerdarab a legkülönbözőbb műfajokban. Most például nagyon büszke a Platonov sikerére, ami nem könnyű előadás, de Alföldi rendezése és a nagyszerű színészi teljesítmények telt házakat vonzanak.

 

Bálint András a hazai színházi tendenciákról szólva elmondta, a Katona és az Örkény esetében is működik a jó értelemben vett konkurencia, és a Vígszínházban is történnek nagyszerű dolgok. Rokonszenvvel figyeli a Vidnyánszky-féle Nemzeti társulatát, úgy véli, sok igazságtalan támadás éri Vidnyánszkyt, ahogy Alföldit is. "De aki abban a székben ül, készüljön fel a legrosszabbra. Én még csak a várományosa voltam az igazgatói posztnak, de kevés jó szándékot és jóindulatot éreztem" - tette hozzá Bálint András.

 

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása