Decemberben ismét jön a Mojszejev Balett!

Az alapító Igor Mojszejev nevét viselő társulat immár 77 éve hódítja a világot. Decemberben 5 városban 6 alkalommal lép fel a társulat Magyarországon.

 

Ajánló a turné elé:

 

Igor Mojszejevet a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemek ötvözésével alakított ki. A Moszkvai Nagyszínház stúdiója után 1924-ben már a Bolsojban táncolt, majd a húszas-harmincas években gyalog és lóháton bejárta az országot, ismerkedett a különböző népek táncaival, gyűjtötte az élményeket és Mojszejev sokat küzdött a „felkent” szakértőkkel, hogy érvényesíthesse elképzelését - a cselekményesség erőteljes kifejezését a táncban, továbbá a néptánc és az akadémikus balett elemeinek ötvözését -, de táncosaival is, amíg kialakította saját stílusukat.

 

Kalmuk dance photo E

 

Első műsoruk, „A Szovjetunió népeinek tánca" azonnal ismertté tette őket. Később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség hozzá, s az utánpótlás biztosítására 1943-ban az együttes táncstúdiót alakított. Az együttesbe kerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, nagy hangsúlyt fektetve az alkalmasságra, tehetségre, s a lányok esetében a szépségre is.

 

Igor Mojszejev művészetét számos rangos kitüntetéssel díjazták. A Szovjetunió Népművésze, többszörös Állami-díjas, a Lenin-rend birtokosa volt, megkapta a Dance Magazine díját és az amerikai tánc-Oscart, a Francia Nemzetgyűlés tiszteletbeli tagjává választotta, és Magyarországon is kitüntették. 2007 novemberében halt meg 101 évesen, de a társulat azóta is világszerte aratja sikereit.

 

Az együttes több mint hatvan országban járt már és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött. Budapesten 1946 óta tizenhárom alkalommal szerepelt nagy sikerrel, legutóbb 2012-ben. A magyarországi fellépéseiket mindig hatalmas érdeklődés övezi. 2014 decemberében egy különleges adventi turné keretében öt magyar városban is láthatják a társulatot.

 

 

Mojszejev Balett

Magyarországi turné 2014:

 

2014. december 6. (szombat), 20:00 – Budapest, Erkel Színház

2014. december 7. (vasárnap), 19:00 – Miskolc, Generali Aréna

2014. december 8. (hétfő), 20:00 – Budapest, Erkel Színház

2014. december 9. (kedd), 19:00 – Szeged, Városi Sportcsarnok

2014. december 10. (szerda), 19:00 – Szombathely, Savaria Aréna

2014. december 11. (csütörtök), 19:00 – Veszprém, Veszprém Aréna

 

 

 

süti beállítások módosítása