Gershwin szerelmei - Jön az első magyar jazz-fantasy

A Bánffy Zeneszínház október 25-én mutatja be a George Gershwinről szóló jazz-fanatsy-t Barabás Kiss Zoltán és Fehér Adrienn főszereplésével. A premiert a Primus Rendezvényhajón tartják.

A produkcióról:

 

A művésztársak visszaemlékezéseiből, Gerswinről szóló tanulmányokból, zenetörténészeti elemzésekből, a zeneszerzőhöz kapcsolódó filmek egyes jeleneteiből, illetve a Chaplin egykori feleségéről írt korabeli sajtómegjelenésekből is merítő, de mégis önálló értékű színmű születik, amely nem nélkülözi a fiktív elemeket, illetve a korszakot bemutató "életképeket". A Gershwin szerelmei lesz a Gourmet Színházhajó első bemutatója. A jazz-fantasy a a Bánffy Zeneszínház jóvoltából valósul meg.

 

gershwin4

 fotó: Vigh György (Perkáta Online)

 

A mű szerzője Szabó Zoltán Attila elárulta, hogy az előadás nagy része Gershwin életrajzából született meg, ám alapvetően szellemvilágban játszódik a történet, ezért is kapta a fantasy jelzőt a produkció.


"Gershwin szerelmei visszatérnek a múltból és miközben szól a jazz, a szereplők történetekkel teremtenek kapcsolatot a múlt és jelen között. Talán kevesen tudják, de a zeneszerző nagy bunyós volt, fiatal korában vonzódott a focihoz, a bokszhoz, de onnantól, hogy megkapta élete első zongoráját, csak a zenének élt. Persze a kettősség - a művészi véna és a sport - végig jelen volt rövid életében, 39 évesen hunyt el. A brooklyni Gershwin kedvelte a magyarokat is, Balogh Lui a gengszter nagy hatással volt rá, akár csak Kilényi Ede, aki összhangazattanra tanította őt" - mesélte Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör vezetője, a Nyugat Plusz folyóirat főszerkesztője.

 

gershwin5

  fotó: Vigh György (Perkáta Online)

 

Kay Swiftet és Paulette Goddardot (utóbbi Charlie Chaplin, később a színészkolléga, Burgess Meredith, még később a Nyugaton a helyzet változatlan írójának, Erich Maria Remarque-nak volt a felesége) egyetlen színész személyesíti majd meg: Fehér Adrienn. Gershwint pedig Barabás Kiss Zoltán alakítja.

 

Barabás Kiss Zoltánhoz közel áll a jazz, már 1992-ben, a vizsgaelőadásában megidézte Gershwint. "Sokan azt gondolját a zeneszerzőről, hogy visszahúzódó volt. A szellemvilágban azonban csak érzelmek dominálnak, fájdalmak nem léteznek. Gershwin Itt teljesedik ki igazán, előtérbe kerülhet fanyar humora, egyénisége. Annak idején Kocsák Tibor tanár úr rengeteget mesélt róla, zenéjének hangulatát pedig mindig is szerettem. A karakterrel jóban vagyok, a kettősséget  én is érzem magamban: Gerswin is bunyós művész volt..." - tette hozzá a színész.

 

gershwin3

   fotó: Vigh György (Perkáta Online)

 

A Bánffy Zeneszínházról: 

 

A 2013 nyarán létrejött Bánffy Zeneszínház olyan egyedi, újszerű estekkel lepi meg nézőit, ahol a hagyományos hangversenyek és színházi előadások helyett különleges módon színpadra állított produkciókat láthat a közönség. A zeneszínházi előadások egyes darabjai általában egy-egy jelentős zeneszerző, muzsikus életéről, különleges sorsáról szólnak úgy, hogy a drámai jelenetek között a komponista saját zenéjét is hallhatjuk, de ebbe a műfaji kategóriába helyezik azokat az esteket is, amelyeken egy-egy komplett dráma előtt, közben, vagy után felhangzik egy hangverseny.

 

A Gourmet Vacsoraszínház is debütál: 

 

Kifinomult gasztronómia és színházi előadás - ezt kínálják a Primus Rendezvényhajón. Első bemutatójuk lesz a Gershwin szerelmei. Minden hónapban megújult előadásokkal és finomságokkal várják majd a nézőket, a tervezett programban talk-showk, prózai és zenés előadások szerepelnek.

Fellépő művészek: Besenczi Árpád, Berkes Gabriella, Csonka András, Náray Erika, Polyák Lilla, a Republic és Puskás Péter.

 

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása