Becsületrenddel tüntették ki Maggie Smith színésznőt

 

Maggie Smith brit színésznőt a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honor tagjává avatta II. Erzsébet angol uralkodó.

A Companion of Honor címet pénteken, a Windsor-kastélyban tartott ünnepségen adták át a 79 éves színésznőnek több mint hat évtizedes színházi, televíziós és filmes karrierje elismeréseként.


A titulust, amely az egyik legmagasabb kitüntetés az Egyesült Királyságban, csupán 65 élő kiválóság viselheti, köztük van Stephen Hawking asztrofizikus, Ian McKellen színész, Judi Dench színésznő, Peter Brook színházi rendező és David Hockney képzőművész.

 

Maggie Smith

 

Maggie Smitht hatszor jelölték Oscar-díjra, kétszer nyerte el az elismerést, először az 1969-es Miss Jean Brodie virágzása majd az 1978-as Kaliforniai lakosztály című filmben nyújtott alakításáért. Játszik a nagy sikerű Downton Abbey tévésorozatban, és ő alakította Minerva McGalagonyt a Harry Potter-filmekben.


A színésznőnél hét évvel ezelőtt mellrákot állapítottak meg. A Harry Potter és a félvér herceg forgatása alatt kapott kemoterápia után úgy nyilatkozott, a kezelés nagyon rossz hatással volt az önbecsülésére, félt visszatérni a színpadra. A betegségből teljesen meggyógyult.

 

süti beállítások módosítása