Csíkszeredán rendezik az Interetnikai Színházi Fesztivált

Tizenhárom társulat részvételével szervezik meg a romániai VII. Interetnikai Színházi Fesztivált, amelynek az idén Csíkszereda ad otthont.

 fesztival

 

Az október 21. és 26. között sorra kerülő fesztivált kétévente szervezik meg a román kormányzati Etnikumközi Hivatal támogatásával, minden alkalommal más-más város fogadja be a rendezvényt.

Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: mind infrastrukturális, mind szellemi szempontból megértek a feltételek Csíkszeredában egy ilyen fesztivál befogadására. Arra törekedtek, hogy a fesztivál is tükrözze a csíkszeredai intézménynek a színházi élethez való viszonyulását, ezért az eddigi hagyományoktól eltérően bizonyos dolgokat másként szerveztek. Így például Székelyudvarhelyt is bevonták a fesztiválba, a helyi Tomcsa Sándor Színház saját otthonában mutatja be a fesztiválra kiválasztott produkcióját.


Ezt azért tartották szükségesnek - mondta Parászka Miklós -, mert Hargita megye sajátos jellegéből fakadóan a régiónak nincs egyetlen domináns kulturális centruma, így sok településen van jó játszási hely és színházi élet, és a csíkszeredai színház is sokat tájol.

A fesztiválnak az idén találkozó jellege lesz, nem fognak díjakat osztani, a szervezők szándéka ugyanis az, hogy az együttműködésre, a találkozásra, az értékekre való közvetlen figyelésre fektessék a hangsúlyt.


A fiatal erdélyi színikritikusi nemzedéknek is megnyilvánulási teret adnak, ezért a Játéktér című erdélyi színházi folyóirat előzetes válogatás során lehetőséget nyújt fiatal kritikusoknak, hogy a fesztivál előadásait megtekintsék, írásaikat pedig közlik a folyóirat internetes kiadásában.

A fesztivál hat napja alatt 13 magyar, német és jiddis nyelvű előadást láthat a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának, az Aradi Kamaraszínház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és M Stúdió Mozgásszínház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a Temesvári Állami Német Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának, a nagyváradi Szigligeti Színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában.

süti beállítások módosítása