Levelek a lövészárokból - Az első világháborúra emlékezik a veszprémi színház

A veszprémi színház az 1. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tűzi műsorára a Levelek a lövészárokból című előadást október 31-én.

A rendhagyó est anyagát Nemlaha György állította össze korabeli levelezések, katonadalok, kuplék, dokumentumok, újságcikkek alapján. A rendező Kéri Kitty.

 

A magyar televízió legendás szerkesztője a XX. század egyik emlékezetes korszakából válogatott különböző alkotásokat, amelyeket jelentős személyiségek neve fémjelez. Így választotta ki Babits Mihály, Molnár Ferenc, Gyóni Géza, Emőd Tamás, Karinthy Frigyes, Gábor Andor, Nagy Endre, Juhász Gyula, Szirmai Albert, Reményik Sándor, Zerkovitz Béla műveit.

 

levelek1

Fotó. Veszprémi Petőfi Színház

 

A produkció rendezője, dramaturgja Kéri Kitty, aki az előadás látványvilágát is kialakította. Mint mondta: gazdag, műfajilag sokszínű anyagot állított össze Nemlaha György, jó egyensúlyban szerepelnek a prózai és zenei részek a szövegkönyvben, s ez segítheti a nézőket abban, hogy ezekben feloldódva emlékezzenek erre az időszakra. A stábtól azt kérte, hogy az emberi sorsokat, a mély érzelmeket, a lelki rezdüléseket mutassák be játékukkal. A színészek több szerepet is megformálnak.

 

Az előadás nem az I. világháború történetét meséli el időrendi sorrendben, hanem egy történelmi kort mutat be. A nézők nyáron Balatonfüreden már megtekinthették az estet. A produkció a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával készült.

 

Az előadásban színpadra lép: Szilágyi Tibor, Bajcsay Mária, Kőrösi Csaba, Trokán Anna, Haumann Máté, Halas Adelaida, Nagyhegyesi Zoltán, Dominek Anna és Szűcs László.

 

Az előadás a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jött létre.

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása