Magyar előadás és zsűritag a Gombrowicz Fesztiválon

Október 18-án kezdetét vette a 11. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál a lengyelországi Radomban.

 

A színházi fesztiválon közel tizenöt Witold Gombrowicz által írt darabot láthat a közönség hét országból, a világ minden tájáról. A fesztivál célja, hogy egyfajta fórumot biztosítson a különböző ötletek, tapasztalatok és értelmezések megosztására.

 

Az előadásokat szakmai zsűri értékeli és választja ki a legjobbat. Hazánkat a zsűriben Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója képviseli. A versenyprogram résztvevőiből sem hiányozhat Magyarország, a budapesti Nemzeti Színház jövő október 25-én mutatja be Witold Gombrowicz Operett című előadását Andrzej Bubien rendezésében.

 

11-miedzynarodowy-festiwal-gombrowiczowski-plakat

 

Jászay Tamás a Revizoron így írt a Nemzeti előadásáról: "(...) Akárhogy is, a Nemzeti mostani bemutatóját több okból is üdvözölni illik, hiszen az Operett korántsem tipikus választás, ráadásul a műsorra tűzéskor sejthető, hogy a közönség nem fog verekedni a jegyekért (és most sem lesz ez másképp, ebben egészen biztosak lehetünk): ha egy színház előveszi, annak tehát igazán komoly oka kell, hogy legyen. Vagyis nyilván van egy olyan rendező és egy őt segítő csapat, amelyik életre tudja és meri kelteni Gombrowicz bizarr panoptikumát, ezt a felvonásról felvonásra egyre komorabb és kiábrándítóbb világot. A dolog pikantériáját az meg csak növeli, ha a kegyetlen anti-operettet egy olyan operettországban játsszák el, mint a miénk. Mindezek miatt tehát papíron remek ötlet felkérni a színrevitelre egy elismert lengyel rendezőt: Andrzej Bubień és a Nemzetit igazgató Vidnyánszky Attila munkakapcsolata még a debreceni időkre nyúlik vissza, a Lengyelországban alig, orosz nyelvterületen inkább tevékeny Bubieńnek pedig nyilvánvalóan megvan a szükséges kulturális háttér- és ismeretanyaga az Operett értő, de legalábbis korrekt színreviteléhez. (...)"

 

A Nemzeti Színház Operett című előadásáról bővebben itt olvashat.

 

süti beállítások módosítása