Őfelsége komédiása Gáspár Sándorral Székesfehérváron

Október 18-án mutatta be az Őfelsége komédiása című Bulgakov darabot Bagó Bertalan rendezésében a Vörösmarty Színház.

 

A darabról:

 

Molière szerepét Gáspár Sándor, XIV. Lajost Cserhalmi György alakítja, Madeleine Béjart szerepében Tóth Ildikó lép színpadra, Armande Béjart de Molière Földes Eszter.

A darab története szerint Molière társulata a Palais Royal-ban lép fel, XIV. Lajos előtt. A király tapsol, Molière verset rögtönözve köszöni meg a királyi kegyet. A társulat sikere és Molière elismertsége a csúcson van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a király fogadja Molière-t, és asztalához ülteti a komédiást. Az udvarban azonban nem mindenki van elragadtatva Molière sikerétől. Különösen a Tartuffe bemutatója hívja ki a társulat és Molière elleni ellenszenvet azok részéről, akik a komédia gyilkos humorától megsebzetten lihegnek bosszút Őfelsége komédiása ellen.

„Ez az előadás azt mutatja meg, milyen belső történések határozzák meg az életet, hogyan esküsznek össze az álszentek, hogyan „csap össze” egy óriási írózseni egy hatalmas formátumú vezetővel. Megmutatjuk azoknak az embereknek az aknamunkáit, akik irigységből, féltékenységből, gonoszságból tönkre tesznek egy magasan kvalifikált embert, ideológiailag besározzák a feddhetetleneket” – vallja az előadás rendezője, Bagó Bertalan.

 

 

 

 

 

 


 

Újságírói szemmel a produkcióról:

Forrás: Népszabadság / Szemere Katalin

"(...) A rendező nem akar kritikát mondani a hatalomról, nem az ármánykodása, a cselszövése izgatja a darabban, sokkal inkább az érdekli: milyen kegyetlenséget és eróziót vált ez ki a művészetből, aszínházból. 
Arra a kérdésre, tapasztalja-e saját bőrén, hogy a művészet felőrlődik a napi politikában, Bagó azt mondja: az erős hatalom óhatatlanul hat a közegére, környezetére. Saját embereit teszi pozíciókba, és ha túlnő egyfajta erő, mindenképpen megsínyli a kultúra. Sok vidéki színházbanmeg kell felelni politikai elvárásoknak, állítólag több helyen a városházára be kell nyújtani a műsortervet, de nekik Cser-Palkovics András polgármester abszolút szabad kezet ad. Azt is gyorsan hozzáteszi: mielőtt bárki gyávaságot vagy megalkuvást sejtene e mondata mögött, téved, náluk nincs presszió, ha lenne, ő már rég távozott volna. A városvezetés ugyanakkor érdeklődik, ott van a premieren és forszírozza a párbeszédet.
Bagó a főiskola után játszott a pesti és a szegedi Nemzetiben, tagja volt a Független Színpadnak, 13 évig dolgozott a Bereményi Géza vezette zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. A Szikora János igazgatta fehérvári teátrumban második éve művészeti igazgató. Tudja, hogy vidéken több műfajú színházat kell csinálni, állítja, Zalaegerszegen másfajta színházhoz voltak domesztikálva a nézők, mint a székesfehérváriak. (...)
Kérdezzük Bagót, teljesen le mond-e a színpadról. Utoljára 15-20 éve Szolnokon állt színpadon, de sosem állította, hogy nem fog többé játszani. Nem azért hagyta abba a színészetet, mert nem volt munkája, hat budapesti színházba szerződtették volna. Őt a rendezés érdekelte. De Cserhalminak egy éjszaka megígérte, hogy játszani fog valamelyik rendezésében. Hogy mikor és miben, azt még nem konkretizálták".

 

Az előadásról képekben:

1

 

1.

2

 

2.

3

3.

4

4.

6

5.

7

6.

edsxy

7.

8

8.

9

9.

10

10.

 

Fotók: Vörösmarty Színház

 

ŐFELSÉGE KOMÉDIÁSA

 

 

Jean-Baptiste Poquelin de Molière GÁSPÁR SÁNDOR

Madeleine Bejart  TÓTH ILDIKÓ

XIV. Lajos, Franciaország királya  CSERHALMI GYÖRGY

Armande Béjart de Molière  FÖLDES ESZTER

Zacharie Moirron  LÁBODI ÁDÁM

De Charron, Párizs hercegérseke  EGYED ATTILA

D'Orsigny márki, párbajhős  MAKRANCZI ZALÁN

Jean-Jacques Bouton  DERZSI JÁNOS

Charles-Varlet de La Grange  SÁGHY TAMÁS

De Laissac márki, hamiskártyás/Fidelitas Frater  KRICSÁR KAMILL

Mariette Rival  KERKAY RITA

Robur Frater/Igazmondó suszter, a király bolondja  TŰZKŐ SÁNDOR

Philibert du Croisy/Bartholomé atya, vándorprédikátor  JUHÁSZ ILLÉS

Bűvész, clavicembaloval  MATUS GYÖRGY

Du Parcné  VIDA EMŐKE

Ismeretlen álarcos hölgy  HORVÁTH BERNADETT

 

Súgó  SZIRMAI IRÉN, GÁL GERGELY, KERTÉSZ JÚLIA, ROVÓ TAMÁS

Díszlet- és jelmeztervező  VERECZKEI RITA

Dramaturg  TUCSNI ANDRÁS

Zene  DOBRI DÁNIEL

Súgó  SZARVAS ÉVA

Ügyelő  HORVÁTH IZA

 

Rendezőasszisztens  BISCHOF ILDIKÓ

Rendező  BAGÓ BERTALAN

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása