Politikusok is tüntetnek a Met antiszemitának titulált darabja ellen

Amerikai politikusok, köztük New York egykori polgármestere, Rudolph Giuliani is csatlakozott hétfőn a Metropolitan Opera előtti tüntetőkhöz, akik a dalszínház "antiszemitának" és a "terrorizmust dicsőítőnek" titulált új darabja ellen tiltakoztak.

z operaház előtt összegyűlt mintegy négyszáz tüntető transzparenseken adott hangot véleményének, amely szerint a The Death of Klinghoffer című kortárs opera bemutatójával a "Met a terrorizmust dicsőíti". A protestálók közül nagyjából százan kerekes székben ülve sorakoztak fel, és a nyakukban "Én vagyok Leon Klinghoffer" feliratot viseltek.


A John Adams amerikai zeneszerző egyik mesterművének tartott opera az Achille Lauro-ügyet idézi fel. Az olasz luxushajót 1985-ben térítették el a Palesztin Felszabadítási Front tagjai, akik a fedélzeten megöltek egy mozgássérült zsidó amerikai túszt, a 69 éves Leon Klinghoffert.

 

met


Az operában a palesztinok, az izraeliek, az áldozatok és a terroristák is megszólalnak, ami már az 1991-es ősbemutató után is vitát kavart. Ez a vita újult ki idén februárban, amikor az operaház meghirdette az új évad műsortervét. Az első nagy demonstrációra szeptember 22-én került sor, amikor több száz tüntető fogadta a Metropolitan Opera évadnyitó előadására - Mozart Figaro házassága című operájának bemutatójára - érkezőket.


A Lincoln Centernél egybegyűltekhez intézett hétfői beszédében Rudolph Giuliani elmondta, az opera zenéje "egészen kitűnő", ám a szavak elferdítik a valóságot. A tüntetők szerint - akik közül sokan soha nem látták a darabot - Adams szándékosan Klinghoffer gyilkosainak szájába adta az opera néhány leggyönyörűbb áriáját, hogy megpróbálja racionalizálni a bűnüket.


A tüntetésben részt vevő politikusok között volt Carolyn Maloney, a washingtoni képviselőház demokrata párti New York-i képviselője, és Peter King republikánus képviselő. A nap folyamán zsidó fiatalok is összegyűltek az operaházzal szemben, hogy a darabbal szembeni ellenérzésüknek adjanak hangot. Az őket kísérő rabbi egyebek közt "veszélyesnek" nevezte az opera nyelvezetét, amely "erőszakra sarkall".


A darab bemutatóját mindössze néhány apró incidens zavarta meg: páran pfujolásal adtak hangot a nemtetszésüknek és valaki az erkélyről bekiabálta, hogy "Klinghoffer meggyilkolását soha nem felejtjük el!" A darab végén azonban a közönség hatalmas tapsviharral ünnepelte az előadókat, akikhez Adams is csatlakozott a színpadon.


Néhány zsidó szervezet nyomására az operaház már korábban úgy határozott, hogy törli az előadás novemberre tervezett élő nemzetközi közvetítését. Peter Gelb, a Met főigazgatója "kompromisszumértékű gesztusnak" nevezte a döntést. Az operaház korábbi közleményében hangsúlyozta, hogy a mű nem antiszemita és nem dicsőíti a terrorizmust, és az intézmény "nem fog engedni a nyomásnak" azáltal, hogy leveszi a műsorról a darabot. Az intézmény Klinghoffer lányainak rövid közleményét, amelyben a darab "hamis erkölcsi ekvivalenciáit" kritizálják, a produkció plakátján is feltünteti.


Az 1991-es brüsszeli bemutató óta a The Death of Klinghoffert számos európai országban és a Brooklyni Zeneakadémián is bemutatták. Bill de Blasio, New York polgármestere nem látta a darabot, de mint elmondta, tiszteletben kell tartani a kulturális intézmények azon jogát, hogy szabadon megválasszák, milyen darabokat tűznek műsorra. A The Death of Klinghoffer című előadás november 15-éig látható.

 

süti beállítások módosítása