Robert Wilson hamarosan Magyarországra látogat

A Vígszínház nagy érdeklődés mellett mutatta be az 1914 című előadást a világhírű amerikai színházi alkotó, Robert Wilson rendezésében. A magyarországi bemutatót követő fogadáson az előadás és a régió színházai közti együttműködés fontosságáról esett szó, hiszen a mű több országon átívelő összefogással született.

 wilson

 

Az est házigazdájaként Eszenyi Enikő köszöntötte a jelenlévőket, akik "egy különleges színházi estének" lehettek tanúi a Vígszínházban a CAFe Budapest Fesztivál keretében. Az igazgatónő, aki játszik is az előadásban, nemcsak megköszönte a Vígszínház valamennyi partnerének a támogatást, de azt is hangsúlyozta, hogy a próbafolyamat fontos eredménnyel zárult, hiszen mint mondta: "Négy nyelven beszéltünk a próbákon, és lehet, hogy néha nem értettük egymás minden szavát, de a próbafolyamat páratlan varázslata végül a tökéletes megértést, egymás értését hozta létre."

 

wilson4

Gálffi László, Hernádi Judit, Mészáros Márta 

 

Az előadás létrejöttét támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, magyarországi védnökségét maga a miniszter vállalta. Balog Zoltán miniszter úr beszédében kiemelte a visegrádi országok példaértékű művészeti összefogását, amelyhez a tárca is segítséget nyújtott, mint mondta: "Örömmel vállaltam Eszenyi Enikő kérésére a hármas koprodukció fölötti fővédnökséget". A miniszter már látta az előadást a Cseh Nemzeti Színházban, de most még erősebben ragadta meg az I. világháború fontos témájának közép-európai abszurd látásmóddal, humorral és iróniával fűszerezett feldolgozása. "Közös a történelmi múltunk, a világhírű mester, Robert Wilson rendezése e régi, de a jelenre is kiható mozzanatokkal való szembenézést segíti. Nagyszerű produkciót láttunk, amely még egy-egy villanásnyi személyes élcet is küldött nekünk, a közönségnek" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

wilson5

Michal Dočekal 

 

Jan Burian a koprodukcióban zászlóshajó szerepet vállaló Cseh Nemzeti Színház főigazgatója arról beszélt, hogy Eszenyi Enikővel igazgatóként gördülékeny volt az együttműködés, színészi alakítása pedig pompásan illeszkedik a cseh és szlovák kollégák játékához. Michal Dočekal, a prágai teátrum prózai tagozatának vezetője is örömét fejezte ki az együttműködés létrejötte miatt, valamint bemutatta a közönségnek Soňa Cervenát, a híres operaénekesnőt, aki nemcsak az előadás alapötletének sugalmazója volt, de páratlan kisugárzásával hatalmas sikert is arat a darabban.

 

wilson3

Középen Eszenyi Enikő és Balog Zoltán

 

Roman Polák, a másik koprodukciós partner, a Szlovák Nemzeti Színház prózai tagozatának igazgatója arra emlékeztetett: a többnyelvű előadás harmonikus körülmények között jöhetett létre az együttműködés összehangoltsága miatt, és rendkívüli elismeréseket szerzett már a linzi vendégjátékon is, ami most Budapesten folytatódik.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadás újra látható lesz 2015. április 23-24-25-én a Vígszínházban. Ebből az alkalomból Robert Wilson rendező is Magyarországra látogat és szakmai előadást tart a nagyközönség számára is.

    

 

süti beállítások módosítása