A Magyar Operett Napja - Gálával ünnepel az Operettszínház

Október 24. a Magyar Operett Napja, amelyről a Budapesti Operettszínházban immár hagyományosan gálaműsorral emlékeznek meg. Ezen az estén adják át az Operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó díjait is.

Október 24. Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulója, amelyet 2002-ben nyilvánítottak hivatalosan a Magyar Operett Napjává. A Budapesti Operettszínházban már hagyománynak számít, hogy minden évben különleges gálaműsorral emlékeznek meg a jeles napról.

 

A teátrum ezen az estén is igyekszik népszerűsíteni az operettjátszást, és egyben felhívni a figyelmet arra, hogy nem egy elavult, hanem egy ma is egy élő, népszerű, folyamatosan megújuló műfajról van szó. 

 

A pénteki gálán felcsendülnek a magyar operett nagyjainak - köztük Kálmán Imre és Lehár Ferenc - szerzeményei, többek közt a Csárdáskirálynő, a Cirkuszhercegnő, A mosoly országa, a Csókos asszony, a Viktória, A Bajadér, a Marica grófnő vagy A víg özvegy ismert dallamai. Emellett a közönség ízelítőt kap Farkas Ferenc Csínom Palkó című operettjéből, amelyet a Budapesti Operettszínház az idei évadban mutat be.

 

operett bel

 

A darab aktualitását többek közt az is adja, hogy 110 éve született a szerző, aki nem mellékesen a Zeneakadémia kiemelkedő tanára volt, és tanítványai közül került ki a XX. század második felének nagy zeneszerző nemzedéke, köztük Petrovics Emil vagy Szokolay Sándor.

 

Szintén hagyománnyá vált, hogy az október 24-i gálán több kategóriában adják át az elmúlt évad kiemelkedő művészeinek a Budapesti Operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó elismeréseit, köztük a kiadó Életmű-díját és a legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot-díjat.

 

A látványos ünnepi koncerten, az immár hungarikumként számon tartott magyar operett legkedveltebb dalait az Operettszínház sztárjai, mások mellett Dolhai Attila, Fischl Mónika, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Peller Károly, Oszvald Marika és Faragó András előadásában hallhatja a közönség.

 

A gálán közreműködik Makláry László vezényletével a Budapesti Operettszínház szimfonikus zenekara és a színház balettkara is.

 

 

Forrás: MTI, Budapesti Operettszínház

 

 

süti beállítások módosítása