Vidnyánszky: "Igazi színházi nagyhatalom vagyunk"

A Nemzeti Színház igazgatója volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

 

Az inforadio.hu cikkéből:

"(...) Abban a folyamatos vitatkozásban, amiben vagyunk szakmán belül is, hogy milyennek kell lennie a színháznak - és én itt rögtön leszögezném, hogy minden színháznak létjogosultsága van -, az én színházeszményem az a Nemzeti Színház, amely efelé a színházeszmény felé közelít. Nagy dolgokról szeretne szólni szépen, tisztán. Nagy tettekről, nagy érzelmekkel, igazi, őszinte megnyilatkozásokkal, nagy lendülettel, pátosszal. Abból a horizontális létezési síkból, amiben mi vagyunk, egy kicsit vertikálisba próbálja emelni az embereket úgy, hogy ünnepek legyenek az előadások. Hogy sikerüljön olyan produkciókat csinálni, amelyek megtöltik a néző lelkét, egy kicsit megtisztul rajtuk keresztül. Szóval szép, nagy színház a mi eszményünk" - mondta Vidnyánszky Attila.

 

A direktor a Nemzeti élén töltött első évadát értékelve úgy fogalmazott, vannak nyilván jobban, nagyon jól és kevésbé jól sikerült produkcióik. "Ezzel nem mondok semmi különlegeset. Minden színház minden évada így alakul ki. Átalakítottuk a színházat. Egy egészen más rend szerint működik. Kinyitottuk a színházat, tulajdonképpen két színház, ha akarom, három színház működik egy színházban, mert van egy klasszikus repertoár színház, amelyik előadásokat teljesít, van egy egyre gazdagodó, egyre szebb, sokszínűbb repertoárja, és emellett van egy befogadó színház, ami korábban nem volt ott. Ilyen formában és ilyen méretekben semmiképpen sem. Több mint 110 előadást fogadtunk tavaly" - hangsúlyozta Vidnyánszky.

 

Vidnyanszky

Fotó. Czeglédi Zsolt, MTI

 

Az igazgató leszögezte, a megkezdett programjaik, projektjeik mind mennek tovább, a legjelentősebb ezek közül a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. "Ami pedig új lesz, ami sokkal erőteljesebben lesz jelen, az az ifjúsági programunk. Az tavaly majdnem hiányzott, bár a János vitéz nyilván egy olyan darab, amely az ifjúságot szólítja meg. Idén tudatosan építkezünk" - tette hozzá.

 

A kérdésre, miért rendez ilyen sokat igazgatóként a Nemzetiben, Vidnyánszky Attila így válaszolt: "Ahol azt fogom érezni, hogy elengedhetem a társulatot, akkor el fogom engedni. Kettőnél többet nem akarok már a következő évben sem rendezni. Nem vállalok semmit ezeken kívül, tíz éve lassan semmit, sehova nem megyek. Meghívásaim vannak, hál' istennek. De leginkább így tudom kézben tartani a színházat, és leginkább akkor látszik, hogyan is működik egy színház, ha az ember rendez. A napi gyötrelmekben, egy produkció létrehozásában, a díszletállítástól kezdve addig, hogyan működik a műszak, hogyan működik az ügyelet, minden ide tartozik. Így tudom leginkább kézben tartani a folyamatokat . Én abban bízom, hogy az év végén ez a periódus is lezárul, és akkor már csak félévente egyet fogok rendezni."

 

Vidnyánszky Attila az interjúban arról is beszámolt, hogy a Kaposvári Egyetemen - melynek Művészeti Karának ő a rektorhelyettese) komplex osztályokat terveznek indítani. "Úgy indul az osztály, hogy ott van mondjuk tíz színész, három rendező, három dramaturg, három-négy menedzser, látványtervező, és ezekből áll össze egy osztály. Egy sor dolgot együtt csinálnak, aztán nyilván specializálódásnak, de bizonyos projektekre évente kétszer összeállnak és együtt dolgoznak. Reméljük, hogy ez elindul már jövőre. (...) Akkreditálni kell, nagyon komoly papírmunkára van szükség, és nagyon sokat dolgoznak Kaposváron is és itt is azon, hogy ez megvalósuljon. Akkor már lehet, hogy nem lesz gyakornokképzés a Nemzetiben, mert a rendezők ott lesznek majd. A rendezőképzés új lesz Kaposváron, a dramaturgképzés is új lesz, és ilyen formában a díszlet- látvány- és jelmeztervezés is" - részletezte Vidnyánszky Attila.

 

Az idén először megrendezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozóról Vidnyánszky így beszélt: "Mi igazi színházi nagyhatalom vagyunk. Tényleg így néznek ránk. Moszkvában is így néznek Magyarországra, meg Párizsban is. Infrastrukturális szempontból, mennyiségi szempontból, és izgalmas alkotók megléte szempontjából is nagyhatalom vagyunk. Ránk úgy néznek, mint egy olyan országra, ahol nagyon izgalmas színházi élet van. Ezzel együtt megmagyarázhatatlan és értelmezhetetlen, hogy nincsenek nemzetközi színházi találkozóink, fesztiváljaink. A nálunk jóval kisebb, szerényebb színházi életet élő környező országokban két-három-négy nagy színházi fesztivál is van. A románoknál vagy a lengyeleknél szinte minden városban komoly nemzetközi színházi találkozó van. Ezért nagyon fontos, hogy legyen, hogy gyökeret verjen itt is, és ez megmaradjon."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása