A Carmennel indítja az évadot a Pécsi Balett

Egy nagy klasszikus újragondolt változatával jelentkezik a Pécsi Balett. Carmen története Vincze Balázs balettigazgató rendezésében kerül színpadra október 24-én 19.00 órakor a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán.

 

A dramaturgiában Böhm György és Uhrik Dóra voltak a rendező segítségére, a látványvilágot Molnár Zsuzsa díszlet- és jelmeztervezővel közösen álmodták meg. A keretjátékhoz Riederauer Richárd írt zenét a társulatnak.

 

carmen5

Fotó: Körtvélyesi László, pnsz.hu

 

A rendező-koreográfust elsősorban Don José karaktere ihlette, koreográfusi koncepciójáról így nyilatkozott Vincze Balázs:

 

“Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és  Bizet muzsikája nagyon erős és ihletadó. Számomra a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adják. Közel áll hozzám a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, mely érzelmi túlfűtöttségükből fakad. Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?

 

Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, ill. megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon.”

 

A Carmen bemutató előadását az október 21-én elhunyt Bretus Mária Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész, a Pécsi Balett alapító tagja emlékének ajánlja a társulat.

 

Képek az előadásból:

Fotók: Körtvélyesi László, pnsz.hu

 

carmen1

1.

 

carmen4

2.

 

carmen6

3.

 

carmen7

4.

 

carmen8

5.

 

carmen9

6.

 

carmen10

7.

 

carmen11

8.

 

carmen12

9.

 

carmen13

10.

 

A Pécsi Balett bemutatja

 

Georges Bizet:

Carmen

 

Carmen: Ujvári Katalin
Don José: Molnár Zsolt/Szabó Márton
Escamillo: Koncz Péter/Tuboly Szilárd
Micaela: Kócsy Mónika
Zuniga: Kerekes Soma Lőrinc

 

Valamint:

Czebe Tünde, Bálint Adél, Harka Máté, Madonia Florence, Matola Dávid
Schrott Dániel, Szécsi Theodóra, Tóth Klaudia, Keresztes Patrik

és Vincze Lotár (Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola)

 

Bemutató:

2014. október 24. 19.00

Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház


Budapesti bemutató:

2014. november 18. 19.00

Művészetek Palotája

 

 

 

süti beállítások módosítása