Mártírok - Forgács Péter rendezésében mutatják be Nyíregyházán

Október 25-én, szombaton 19 órától mutatja be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Forgács Péter rendezésében a Mártírok című darabot a Krúdy Kamarában.

A darabról:

 

Benjamin Südel nem olyan középiskolás, mint a többiek. Ő egy vallásos fundamentalista. Keresztes háborút vív a bűn ellen, és legnagyobb vágya, hogy eljöjjön a világvége és végre mártírhalált halhasson. Csakhogy senki sem harcol Benjamin ellen. A világban béke van, demokrácia, megértés és
tolerancia. Egy nap azonban Erika Roth tanárnő megelégeli Benjamin rombolását és felveszi vele a harcot. Nem lesz jó vége.

 

mart1 m

 fotó: Karádi Zsolt

 

 

A darab margójára:

 

„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem, hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával, és így az embernek ellensége lesz a háza népe.”

(Máté 10,34-36)

 

 

mart3 m

 

fotó: Karádi Zsolt

 

 

 

Magyarország 2011. április 25-én kihirdetett új Alaptörvényének Nemzeti Hitvallása megállapítja, hogy Szent István király ezer évvel ezelőtt a keresztény Európa részévé tette Magyarországot, elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, becsüli országunk különböző vallási hagyományait. Alapvetésének VI. cikke szerint mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához.

Magyarországon az állam és az egyházak különváltan működnek. Az egyházak önállóak. Az állam a közösségi célok érdekében az egyházakkal együttműködik. Az egyházakra vonatkozó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

 

 

 

mart2 m

fotó: Karádi Nóra

 

MARIUS VON MAYENBURG

 

MÁRTÍR

Radikalizmus egy részben

 

Fordította: Perczel Enikő

 

WILLY BATZLER (igazgató)          VICEI ZSOLT

ERIKA ROTH (biológia, kémia, földrajz)               SZABÓ MÁRTA

MARKUS DÖRFLINGER (tört., testnevelés)        NAGYIDAI GERGŐ

DIETER MENRATH tiszteletes (hittan)   ISTVÁN ISTVÁN

BENJAMIN SÜDEL (tanuló)         VARGA NORBERT

INGE SÜDEL (Benjamin anyja)  ÉRY-KOVÁCS ZSANNA

GEORG HANSEN (tanuló)           LAKATOS MÁTÉ

LYDIA WEBER (tanuló)  BENDE KINGA

 

Díszlet- és Jelmeztervező: BALLA ILDIKÓ

Ügyelő: KOVÁTS ISTVÁN

Súgó: NAGY ERZSÉBET

 

Rendezőasszisztens: DEMETER ANNA

Rendező: FORGÁCS PÉTER

 

süti beállítások módosítása