Ünnepséggel kezdi 20. évadát a Holdvilág Kamaraszínház

November 5-én jubileumi ünnepséggel nyitja meg huszadik évadát a Holdvilág Kamaraszínház.

 

A Holdvilág Kamaraszínház meghívója:

 

„Nem értem, hogy miért volna alacsonyrendű a játék,

a gyermekek öröme. Én boldog pillanataimban 

gyermeknek érzem magamat és akkor derűs

a szívem, ha munkámban játékot fedezek föl.

Félek a játszani nem tudó emberektől

és mindig azon leszek, hogy

az emberek játékos kedve el ne lankadjon,

hogy azok a szűkös életföltételek, melyek

a játék kedvét és lehetőségét szegik, megszűnjenek.”

/József Attila/

 

Az immár 17 éve Koltai Judit által vezetett színház 1995-ben vált álomból valósággá. Akkor alapították meg egyesületüket azok a fiatal művészek - élükön az akkori színházi élet fenegyerekével, Malgot István szobrászművész- és színházcsinálóval -, akiknek elegük lett a hagyományos színházi struktúrából.

 

archivatal holdvilag

Holdvilág Kamaraszínház: Archivatal (fotó: holdvilag.hu)

 

A színházat a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület működteti, amely elsőként a XVI. kerületben talált otthonra, és amely alapvetően gyermekek, illetve a homo ludens-ek - a játszó emberek - színháza, s ebből adódóan repertoárján olyan darabok vannak, mint Csukás István örökzöld Ágacskája, vagy minden kislány álma, Az Árgyélus királyfi, együtt sírhatunk a Grimm-testvérek Hamupipőkéjével, illetve kereshetjük a helyes utat Jancsival és Juliskával, meglelhetjük Benedek Elek Szélike királykisasszonyát, izgulhatunk Hófehérkéért, de a felnőttek is repülhetnek Csehov Sirályával, vagy felidézhetik Radnótival az Erőltetett menetet, és az ínyencek mazsolázhatnak maguknak mesezenekari előadást, vagy akár versszínházi performanszokat is.

 

A színház küldetésének tekintette, hogy ne csak szűkebb környezetének, a XVI. kerületnek, hanem egész Budapestnek is sokrétű kulturális központjává váljon, és hogy legyen egy olyan hely, ahol a színjátszás és annak oktatása mellett más kulturális lehetőségekkel is találkozhat az odalátogató. Előadásaik korhatára elsőre tán furcsának hat, de ez is a céljukat erősíti: 3 és 103 éves kor között várják a nézőket, a kicsiket és a nagyokat. Tizenhét év nívós és folyamatos munkájával a hátuk mögött, 2012-ben hirtelen új otthon után kellett néznie a társulatnak, de szerencsére az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ gyorsan és tárt karokkal fogadta be őket.


Igaz, hogy a nagyobb nézőtér miatt csökkenteni kellett az előadásszámot, igaz, hogy a társbérletben meg kellett tanulniuk alkalmazkodni a többi programhoz, a ház rendjéhez, de cserébe korszerű színpad-, világítás- és hangtechnikát, odafigyelést és szeretetet kaptak a házigazdától és a környékbeliektől, ezzel ismét teljesülni látszik a küldetésük, hiszen nekik már csak játszaniuk kell!

 

 

A Holdvilág Kamaraszínházat a közönség szeretete mellett a szakmai megbecsülés is övezi, országos színházi találkozók díjait hozza el, a kulturális feladatok ellátásában végzett kiemelkedő tevékenységéért jutalmazzák, különdíjban részesítik azt.

 

Koltai Judit, a színház vezetője, rendezője és egyben színésze, több, mint negyedszázada tanítja is a színészmesterséget. Hajdanán a Harlekin Stúdióban kezdte, s jelenleg a színház berkein belül működő Pogácsa az Arénában Színkörben folytatja. Tanítványai szakmai fejlődése a leghitelesebb mérték a számára, s többek között birtokosa a Kaleidoszkóp VersFesztivál Fődíjának és a Magyar Kultúráért Díjnak is, amelyet „a színházművészet területén kifejtett lelkes, akadályt nem ismerő, kitartó tevékenységéért" - nem véletlenül - adományoztak részére.

Az elmúlt húsz év összes eljátszott történését, darabját, színészét, segítőjét felsorolni lehetetlenség, de az információs sztrádán való száguldozásból lassítva, térjünk le egy röpke időre, s kiszállva a hétköznapok egyre gyorsabb pörgésre kényszerített mókuskerekéből, térjünk be a színház játszóhelyére, és ünnepeljük együtt a Holdvilág Kamaraszínházzal, hogy ott megpihenve, a lelki tarisznyánkat mindenféle jóval feltöltve - például az aznapi Budapest Bár Klezmer Koncertjével - folytathassuk tovább utunkat.

 

bp bar

Budapest Bár

 

Jubileumi ünnepség:
2014. november 5. (szerda) 19.00 óra

 

Műsor: a Budapest Bár Klezmer koncertje Bangó Margittal, Mező Misivel, Keleti Andrással


Jegyvásárlás, jegyfoglalás:
- személyesen: szerdánként az AJAMK aulában (1131 Budapest, József Attila tér 4.) 16.30 - 19.30 között.

- e-mailen: jegyrendeles@holdvilag.hu-n, vagy az Interticket hálózatában;
- telefonon: a 405-8759 és a 401-0070-es számokon.

 

Forrás: Holdvilág Kamaraszínház

 

süti beállítások módosítása