"A színházra is piaci szereplőként kell tekinteni" - Zalán János válaszolt

Januártól Zalán János váltja Őze Áront a Pesti Magyar Színház élén. Az új igazgatót terveiről kérdezte a Kultúra.hu. Lapszemle.

 

A kultura.hu cikkéből:


A kérdésre, miért döntött úgy, hogy megpályázza a Magyar Színház igazgatói posztját, Zalán János így felelt: "Mert kifejezetten érdekel, hogyan lehet egy intézményt megfelelően újra pozícionálni a magyar kulturális életben, és visszahelyezni az őt megillető posztra. A Pesti Magyar Színház ugyanis jelen pillanatban nincs rajta a kulturális térképen. Ha csak a látogatottsági adatokat, a jegyeladásból származó bevételeket és a hozzájuk kapcsolódó TAO bevételi lehetőségeket nézzük, akkor ezt kell, hogy mondjam, megdöbbentő a helyzet."

Zalán hangsúlyozta, másik színház vezetése nem érdekelte, ezt érezte kihívásnak. "Egy jól működő színházba beülni szép feladat ugyan és azt sem mondanám, hogy egyszerű, de számomra nem lett volna elég érdekes, elég nagy szakmai kihívás" - tette hozzá. Arra a kérdésre, mennyiben volt más a pályázata Őze Áronéhoz képest, Zalán János elmondta, teljesen más volt. Véleménye szerint hazai viszonylatban is egyre többen gondolják úgy, hogy a kultúrára, így a színházra is, mint piaci szereplőre kell tekinteni. (Zalán János pályázata itt elérhető.)

 

zalan janos

Fotó: Csákvári Zsigmond, kultura.hu

 

"A Pesti Magyar Színházban 25 éve nem történt semmilyen karbantartás vagy felújítás. A fejlesztésekhez pénzre van szükség, ennek egy jó részét például pályázatokból lehet megszerezni, de ehhez az intézménynek meg kell teremtenie azt a minimális önerőt, amivel a pályázatokon egyáltalán el tud indulni. Mivel ezt eddig nem tette meg, így kizárja magát azokból a lehetőségekből, amik egyébként politikától függetlenül mindenki számára elérhetőek. Tehát a manager típusú szemlélet számomra azt jelneti, hogy az intézményt a rendelkezésre álló jogszabályok és a jelenlegi kultúrafinanszírozási modellek figyelembe vételével, hogyan lehet a leghatékonyabban működtetni" - szögezte le a januárban hivatalba lépő direktor.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az évad közben veszi át a teátrum irányítását, Zalán János elmondta, minden erejével azon lesz, hogy ez lehetőség szerint zökkenőmentesen történjen. "Én csak a sajtóból értesülök arról, hogy a színházban minden rendben van, számadatokat még nem láttam. Nem tudom megerősíteni, hogy valóban rendben mennek-e a dolgok, és hogy úgy tudom-e január elsejével átvenni az intézményt, hogy nincs adóssága, és a számláján elegendő mennyiségű készpénz áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy a következő évadot el lehessen indítani, illetve a pályázatokon az önrészt az intézmény biztosítani tudja. Többféle úton próbáltam kérni, de sajnos ezek az adatok valamilyen oknál fogva eddig nem voltak elérhetőek számomra. Teszem hozzá, egy minisztérium által üzemeltetett közintézményről van szó, ehhez képest az adatok egy jó része a fenntartó minisztérium számára sem el elérhető. Ez önmagában is kérdéseket vet fel" - mutatott rá Zalán János.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása