Konferenciával emlékezik Hevesi Sándorra az SzFE

Hevesi Sándorra, a 20. század magyar színházi gondolkodásának meghatározó alakjára, a legendás rendezőre, drámaíróra, dramaturgra, színigazgatóra – és az első rendezőosztály indítójára – halálának 75. évfordulóján konferenciával emlékezik meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A konferencia célja, hogy érzékeltesse Hevesi Sándor életművének gazdagságát és sokszínűségét, illetve hogy felhívja a figyelmet azokra az összefüggésekre, amelyek révén Hevesi Sándor munkássága elevenen kapcsolódik a mai magyar színházhoz. 

 

A konferencián az egyetem doktoranduszai, Harangi Mária és Cortés Sebastián, az egyetem oktatói, Győrei Zsolt, Hegedűs D. Géza, valamint színháztörténész vendégek, Gajdó Tamás (OSZMI) és Imre Zoltán (ELTE) adnak elő.

 

Hevesi Sandor

Fotó. hevesiiskola.hu

 

Hevesi Sándor a legendás Thália Társaság egyik alapítója volt, rendezőként és főrendezőként dolgozott a Nemzeti Színházban, a Magyar Színházban, a Népszínház-Vígoperában és az Operaházban. A róla szóló monográfia közel háromszáz rendezését veszi számba.

 

Korának egyik legfelkészültebb színházi embere volt, levelezett Gordon Craiggel, Londonban előadásokat tartott Shakespeare-ről, illetve a magyar irodalomról.

 

1929–34 között a Színművészeti Egyetem tanára volt, ő indította el az első rendező-képzést. Színháztörténeti, dramaturgiai, rendezői tanulmányai a modern színházi gondolkodás alapszövegei. Sikeres drámaíróként illetve Jókai, Mikszáth regényeinek színpadi átdolgozójaként tartották számon, fordítóként Molière, Wilde, Beaumarchais drámáit ültette át magyarra, G. B. Shaw pedig kizárólagos jogot adott neki darabjai magyarra fordítására.

 

Program:

 

Hegedűs D. Géza: Egy kis könyv nagy kérdései
Imre Zoltán: Hevesi Sándor és a Thália Társaság
Cortés Sebastián: Hevesi és Sztanyiszlavszkij: két színházi alkotó és pedagógus a régi és a modern színjátszás határán
Harangi Mária: „Gesztusban oldani föl a muzsikát” – Hevesi Sándor az Operaházban
Győrei Zsolt: Elzevirek – Hevesi Sándor elfelejtett drámái
Gajdó Tamás: A Nemzetin / nemzeten innen és túl – Bajor Gizi és Hevesi Sándor

 

2014. november 7., péntek 15.00
Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vas utca 2/D
Nádasdy-terem

 

A belépés ingyenes.

 

süti beállítások módosítása