Megszületett az első robotszínész – A Trafóban is bemutatkozik

November 7-én a Trafóban lesz látható a különleges, robotszínházi előadás Az átváltozás címmel, Kafka azonos című novellája alapján.

Az ajánlóból:

 

Irène Jacob és egy android robot egy előadásban! A Három Szín: Piros és a Veronika kettős élete című Kieslowski filmek sztárja Kafka klasszikus novellája, Az átváltozás színpadi adaptációjában lép fel november 7-én, korántsem klasszikus keretek között.  Ebben az előadásban ugyanis Gregor Samsa svábbogár helyett android robottá változik! Beszédre és érzelmi reakciókra is képes robot lesz a huszadik század emblematikus irodalmi művének főhőse Oriza Hirata robotszínházában. Emberi arc, emberi kezek, csontváz test, saját élettel. Különleges, mint édesanyja: Irène Jacob.

 

robotkaIrène Jacob és a robot (forrás: trafo.hu)

 

A robotszínházi projektről:

 

Az Osakai Egyetem öt éve folytatott Robot Színház Projektjének jóvoltából végre kitörhet a tudományos-kutatási szférából a high-tech fejlesztésű robot prototípusa. Egy REPLIEE S1 személyében végre beteheti a lábát egy android a színházba, így nagynyilvánosság előtt derülhet ki, milyen érzelmi reakciót váltanak ki belőlünk a robotok, hogyan gondolható tovább az előadó-művészet olyan technikai újításokkal, amelyekről korábban csak álmodozhattunk.

 

Kafka műve ideális robotterep, hiszen Az átváltozás történetének központi témája az emberi lét és a különbözőség, a „másféleség”. Ennek a problémakörnek egészen aktuális oldala jelenik meg ezzel a különleges kísérleti színházi projekttel. Az androidok evolúciója egyre fenyegetőbb veszélyt jelenthet, hiszen minél szabadabbak a robotok, annál bizonytalanabb lehet az emberi szabadság is.

 

Oriza Hirata a következő mondatokkal oszlatja el azoknak a kétségeit, akik viszolyognának ettől a futurisztikus műfajtól: "Miért tudja elfogadni a közönség a bábszínházat, mint például a japán bunrakut? Az én robotszínházam alapvetően egy innovatív bunraku. Mi több, a bunraku bábjai nem változnak, az én robotjaim pedig technikailag napról napra továbbfejlődnek. Nem tudom, hová vezet a robotszínház, de abban biztos vagyok, hogy izgalmas.” 

 

 

Nem ez az első eset, hogy egy színházi előadásban robot szerepel, de arra eddig még nem volt példa, hogy egy beszélő android alakítson főszerepet. Oriza Hirata, a kortárs japán színház egyik legmeghatározóbb alakja és Hiroshi Ishiguro, robotika-szakértő hat éve dolgozik együtt. Ez idő alatt a páros öt darabot állított színpadra különböző típusú androidok és robotok szerepeltetésével. Az átváltozás az első olyan produkciójuk, ami nem japán nyelven zajlik. Nem véletlenül, hiszen ez az előadás nem mindennapi konstrukció: francia-japán koprodukcióban jött létre, és a tokiói premier után rögtön beveszi Európát, köztük a Trafót is. Ishigurot régóta foglalkoztatta már a beszélő robot megalkotásának lehetősége, meg is teremtette Peppert, az önmagáról mintázott szemtelen humanoidot.

 

Hirata kétszáz színész közül választotta ki a Samsa anyját alakító Irène Jacobot, aki 1991-ben elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznő díját, és a férjét megszemélyesítő Jerome Kichert. A világhírű színészek szakmai tudására ebben az esetben is komoly szükség van – még ha talán másképpen is, mint hagyományos esetben: az android előre beprogramozott szöveget mond, így a színészi eszköztár összes elemét mozgósítaniuk kell a tökéletes interakcióhoz.

 

A rendezőről:

 

Oriza Hirata a kortárs japán színház egyik legmeghatározóbb, számos díjjal kitüntetett alakja, aki rendszeresen dolgozik nemzetközi művészekkel Franciaországban, Koreában, Ausztráliában, az USA-ban, Írországban és Kanadában. Drámaíró, rendező és a Seinendan Company igazgatója, valamint a Komaba Agora Theater művészeti vezetője. Számos fesztivált igazgatott már, jelenleg pedig az Osaka Egyetem Kommunikáció és Design Tanszékének professzora, a Fujimi Culture Hall KIRARI FUJIMI vezetője. A társulat aktív szerepet vállal az oktatásban, műhelymunka módszerük szerepel az egyik hivatalos középiskolásoknak szóló nemzeti japán tankönyvben is, így évente több mint 300 000 diák foglalkozik a tantermekben színházzal.

 

robot-m

 Az átváltozás: (forrás: trafo.hu)

 

A robotfejlesztőről:

 

Hiroshi Ishiguro mérnök és robotika-szakértő, az Osaka Egyetem tanára és kutatócsoport vezetője. Kutatásai kiterjednek a szenzoros elosztórendszerekre, az interaktív robotikára és az android tudományokra.  Négyszeres RoboCup-győztes a Legjobb Humanoid Robot kategóriában, valamint elnyerte az Osaka Kultúra-díjat, továbbá a japán belügyminisztérium Rinzaburo Shida díját is. Több mint 300 cikket publikált és adott elő konferenciákon, továbbá számos androidot fejlesztett már ki.

 

 Az Átváltozás - android verzió

 

Adaptáció és rendezés: Oriza HIRATA

Fordítás: Mathieu CAPEL

Asszisztens: Hirotoshi OGASHIWA

Androidfejlesztés: Hiroshi ISHIGURO

Díszlet: Itaru SUGIYAMA

Hang: Yuta SENDA

 

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

süti beállítások módosítása