Sopronban jubilál a Kaleidoszkóp VersFesztivál

Sopronban rendezik meg Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a 15. Kaleidoszkóp VersFesztivált november 11. és 16. között.

A jubiláló és országosan egyedülálló rendezvény idei különlegessége, hogy az eseménysorozat keretében - nagyszabású programelemekkel - külön fesztiválokkal emlékeznek a magyarországi holokausztra és a 25 éve elhunyt Ratkó József költőre.

 

Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a fesztivál igazgatója elmondta: a Közép-európai térségben ez a leghosszabb ideig tartó, legszínesebb skálán mozgó és a legtöbb programelemet tartalmazó olyan fesztivál, amely kizárólag a versekről szól.

 

A költészet jegyében színházi előadások, koncertek, versmondás, filmpremierek, kiállítások, közönségtalálkozók, szerzői estek, versfilmes vetítések, előadóestek és performanszok teszik színessé az idei VersFesztivált. Ennek keretében két hangoskönyv premierét, köztük a Nemzeti Színház Bíbor Parázson című produkciójának olvasószínházi ősbemutatóját is megtartják, de kifejezetten a Kaleidoszkópra készül és csak Sopronban lesz látható Ratkó József Segítsd a királyt! című drámájának bemutatója az Első Magyar Versszínház tolmácsolásában, valamint a Csöndes őszi eső című est Gerendás Péter előadásában.


Abban is egyedülálló ez a rendezvény, hogy hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek, előadóművészek, illetve társulataik, zenészek és filmesek lépnek fel többször egy színpadon, és a versenyprogram keretében gyakorta együtt versenyeznek produkcióikkal.

 

kaleidoszkop versfesztival

 

Lutter Imre hozzátette: az idei jubileumi rendezvény főprogramját mintegy negyven produkció és művészeti esemény alkotja. A fesztivál fő helyszíne a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, de több programnak ad helyet a Petőfi Színház, a városi könyvtár, a GYIK rendezvényközpont és az Egyetemi Ifjúsági Ház. A VersFesztiválon párhuzamosan zajlanak majd a Ratkó József Emlékfesztivál és a Holokauszt Emlékfesztivál programjai, amelyek délelőtt az általános és középiskolai diákoknak, késődélután és este az egyetemistáknak és a nagyközönségnek szólnak.


A hat nap alatt a nézők színpadon láthatják többek között a Soltis Lajos Színházat, a Kávészünet zenekart két slam poetry előadóval, Huzella Pétert és társulatát, Gerendás Pétert, Galkó Balázst, Jávori Ferenc 'Fegyát' és a gyergyószentmiklósi színházat. Sopronban üdvözölheti a közönség Buda Ferenc, Ágh István és Serfőző Simon költőket, valamint Lux Ádám, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Galkó Balázs, Holl Zsuzsa, Stubnya Béla, Ács Tamás, Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás színművészeket, de fellép a Hangraforgó együttes, Orbán Júlia és Dinnyés József is.

 

Két külön kiállítás mutatja be egyfelől Ratkó József életét és költészetét, másfelől a Holokauszt magyarországi eseményeit és irodalmát. Ugyancsak a művészeti eseménysorozaton tartják a Képtelen történet című játékfilm soproni premierét. Az alkotást nyáron Pápa és Budapest mellett a leghűségesebb városában forgatták, a soproni színtársulat tagjainak a közreműködésével.


A fesztiválon lesz versfilm szalon és versmondó versenyt is tartanak különböző korosztályoknak, kiemelt témakörként a holokauszt irodalmat, zsidó költők és írók műveit, Radnóti Miklós életművét, illetve Ratkó József és a Hetek költi csoportosulás költészetét jelölte meg a Magyar Versmondók Egyesülete.

 

Az előzetes regisztráció alapján 70-en indulnak a versmondók vetélkedésen, a legfiatalabb jelentkező kilenc, a legidősebb kilencven éves. A zsűri tagja lesz Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Galkó Balázs színművész, Wiegmann Alfréd és Kiss László rendezők, a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői és Havas Judit előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

 

A fesztivált támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. A Ratkó József Emlékév - amelynek keretében a Ratkó Emlékfesztivál zajlik - fővédnöke az egykori barát és pályatárs, Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A Kaleidoszkóp VersFesztivál részletes programját a versfesztival.hu oldalán találják az érdeklődők, jegyet a Liszt Központban válthatnak a nézők.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása