A trollgyerek - Nobel-díjas írónő darabja a Kolibriben

A Kolibri Színház november 28-án, a Nobel-díjas Selma Lagerlöff A trollgyerek című művéből tart bemutatót.

Ebben a költői mesejátékban egy troll banya cseréli el emberi szemnek visszataszító gyermekét egy erdőn átutazó fiatal pár szép, egészséges csecsemőjére. Az anya észreveszi, hogy kisbabája megváltozott, furcsa, ellenszenves tulajdonságai lettek, mégis sajátjaként bánik vele. Férje és a falusiak azonban nem tudnak megbékülni a rút jövevénnyel. Azt gondolják, ha megölik, visszatérhet hozzájuk az elcserélt kisfiú. A darab többek között azt a kérdést járja körül, kinek van igaza, annak, aki gyilkolni akar, vagy annak, aki a szívére hallgat.

 

IMG 5085

 

“Sok sok évvel ezelőtt ismertem meg Selma Lagerlöf darabját, amivel nemrég újra találkoztam egy berlini gyerekszínházi fesztiválon. Mindkét előadásban erősen hatott rám az érzelmes mese. A szerző természetes egyszerűséggel beszél a hit és a szeretet erejéről, de soha nem válik didaktikussá. A tanulság kimondása nélkül is megértjük, megérezzük, hogy a féktelen indulatok, a gyűlölet, a vádaskodás nem vezetnek sehova, általuk nem lehet legyőzni se a trollokat, se a félelmeket, míg az önfeláldozó szeretet csodákra képes” – fogalmaz Novák János igazgató-rendező.

 

IMG 5091

 

“A trollgyereket nevelő anya kénytelen szembesülni azzal, hogy az erdőből hazavitt elcserélt gyerek nem olyan, mint amilyen az édes gyermeke volt. Nehezen kezelhető, problémás, mást eszik, másnak örül, jobban kell rá vigyázni, önmagától, az apa és a falusiak haragjától is óvni kell. A trollgyerek körüli bonyodalmak és az édes fiuk elvesztése a házasságukat is próbára teszi. Megismerjük a felnőttek kétségeit, félelmeit, látjuk milyen tanulási folyamaton megy keresztül az anya, az apa, a háziak és a falusiak. A jeleneteket egy mesélő köti össze, aki hol az édes gyerek, hol a trollgyerek szemszögéből idézi fel a történetet. Alakításában a trollgyerek rosszalkodásai sok vidám percet szereznek majd, csínyeiben magukra ismerhetnek a gyerekek. A váltott gyerek története a magyar népmesékben is fellelhető. Történetünk a trollok erdejében kezdődik. Előadásunkban a nagyorrú, nagy fülű erei manók, a trollok cserélik el a két gyereket” – fejtette ki Novák János.

 

IMG 5093

 

Kúnos László fordítását felhasználva Fábri Péter dalszövegeivel, Horváth Péter dramaturg közreműködésével készült el az új bemutató szövegkönyve. Fontos szerepe lesz a zenének.“Ebben a produkcióban elsősorban a színészi játékra, illetve a társulat zenei képességeire építek. Az elhangzó dalbetétek dramatikus jelentőséggel bírnak, hol ellenpontozzák, hol kiemelik a darabbéli konfliktusokat, hangulatokat” – nyilatkozta Novák János a zeneszerző-rendező.

 

A nagyszínpadi produkcióban a Kolibri színészei közül közreműködik Fehér Dániel, Mészáros Tamás, Megyes Melinda, Tisza Bea, Mult István, Czupi Dániel, Alexics Rita. A díszletért és a jelmezért Orosz Klaudia felel, a zenei vezető Bornai Szilveszter.

 

süti beállítások módosítása