Grind - Elektrosokk-tánc a Trafó műsorán

A nézői reakciók megfigyelése az egyik célja a holland Jefta van Dinther elektrosokk-táncra, lüktető technóra, sokkoló fény- és hanghatásokra épülő Grind című előadásának, amelyet november 5-én láthatnak a Trafóban.

 

Jefta van Dintherről:

 

Jefta van Dinther Stockholmban és Berlinben dolgozó koreográfus és táncos, Utrecht-ben született, Svédországban nőtt fel, az Amsterdam School of Arts-ban diplomázott. Együtt dolgozott számos híres koreográfussal úgy, mint Mette Ingvartsennel, Xavier Le Roy-val, Keren Levivel, vagy az októberben szintén a Trafó színpadán bemutatkozó Ivana Mullerrel. A munkáját egyrészt a kérlelhetetlen fizikai megközelítés jellemzi, másrészt olyan mozgáskutatásokat végez, amik a koreográfia és egyéb művészeti formák keresztútjánál helyezkednek el. 

 

Első önálló koreográfiáját (The Way Things Go, 2009) a svéd Cullberg ballet felvette a repertoárjába. 2012-ben Brigit Cullberg-díjjal jutalmazta a Svéd Művészeti Ösztöndíj Bizottság (Swedish Arts Grants Committee). Jelenleg a stockholmi Tánc és Cirkusz Egyetem tanára és művészeti vezetője.

 

GRIND 2

 

 

A Trafó így ajánlja az előadást:

 

A test és tárgyak kapcsolata visszatérő téma a munkájában, a Trafóban bemutatkozó darabjában például elektromos vezetékek vonszolják a testet. A GRIND (2011), amit Minna Tiikkainen fény- és Davis Kiers hangtervezővel csináltak együtt – egy elsöprő fizikai élmény és valós kihívás az érzékeknek, ahol a test, a fény és a hang közötti határok elmosódnak. Kísérlet a különböző nézői reakciók megfigyelésére. Habár, mint hagyományosan, szemben ülünk színpaddal, mégis a darab sokszor inkább egy installáció érzetét kelti a hang és fényhatások miatt, aminek mi magunk is részei vagyunk.


A szinesztézia inspirálta az előadást, vagyis az a mentális rövidzárlat, amikor az egyik érzékszervre ható benyomás egy másik érzetet is aktivál (például, amikor a számokhoz akaratlanul színeket társítunk). Az érzékszerveinket kirázza a hideg, átjárja a basszus, és mire kijövünk, garantáltan olyan érzésünk lesz, mintha egy nagyon messzi helyről térne haza.

 

 

Ladjánszki Márta a produkcióról:

 

„JEFTA VAN DINTHER, MINNA TIIKKAINEN & DAVID KIERS Grind c. darabját 2012-ben az északi táncplatform (Ice Hot) keretében láttuk, és rögtön ütött! Ha lett volna anyagi keretünk, már azt követően bemutattuk volna az L1danceFesten, mert rendkívüli előadás, amit legjobb élőben megnézni. Ez tényleg az a darab, ahol fontos jelen lenni, benne ülni a kialakított térben, hang- és fényviszonyokat élőben átélni és érzékeinket teljesen kinyitni. Különleges élményben lesz része annak, aki most a Trafóban elcsípi a darabot, ahol a látvány minden szegmense (fény, hang, mozgás) egyenrangú és teljes.” (Ladjánszki Márta, L1 Egyesület)

 

GRIND3


Jefta van Dinther (NL/SE), Minna Tiikkainen (FIN/NL), David Kiers (NL):

GRIND

Koncepció: Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen
Koreográfia és tánc: Jefta van Dinther
Fényterv: Minna Tiikkainen
Hangterv: David Kiers

 

Forrás: MTI, trafo.hu

 

süti beállítások módosítása