…vagy nem lenni - A holokauszt színházi áldozataira emlékezik az SzFE

Haza a mélyben 1944 címmel nyílik vándorkiállítás november 10-én, 17 órakor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

 

 

„Egyetlen mondattal bocsájthattam el: Isten áldjon kedves. És eltűnt a kapu mögött a tömegben.

Néhány másodpercig még várakoztam, aztán elkezdtem rohanni, mint valami ámokfutó.

Csípős szél vágott az arcomba. Kicsordult a könnyem”

– emlékezett 1990-ben Patkós Irma férjére, Sziklai Jenőre.

 

A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület kiállítása a magyar holokausztban elveszített színészek, színházi szakemberek alakját idézi fel.

 

A magyar színháztörténet szégyenletes korszaka az első zsidótörvénnyel kezdődött. Az 1939-es évad végétől a zsidó színi direktorokat, színészeket, rendezőket, írókat száműzték a magyar színházi életből. A kirekesztett művészek nem adták fel, s mindenáron megpróbálták túlélni a vészkorszak félelmetes éveit.

 

Nem sok esélyük maradt az életben maradásra. A német megszállása után megszaporodtak a munkaszolgálatra való behívások, megkezdődtek a kilakoltatások, a gettóba költöztetés, mindennapossá váltak a megaláztatások, a deportálások. Budapest ostromának végnapjaiban ártatlan embereket gyilkoltak nyilas keretlegények.

 

roboz-imre

Roboz Imre (fotó: hdke.hu)

 

Nem tért vissza a munkaszolgálatból a Vígszínház komikusa, Gárdonyi Lajos; a Vígszínház epizodistája, Bondy István; a színész-író, Nagy György és a felejthetetlen nevettető, Radó Sándor. Deportálták Sziklai Jenőt, aki a szegedi színtársulatot, majd a Fővárosi Operettszínházat vezette.

 

Örökre nyoma veszett Lakner Artúrnak, akit gyerekszínháza tett halhatatlanná. Elpusztult Steinhardt Géza, a kabarészínpad meghatározó alakja. Komlóssy Emma éhen halt az ostrom alatt. A fővárosban tomboló nyilasterror végzett a Vígszínház vezérigazgatójával, Roboz Imrével, Feld Irén színésznővel, a színháztörténetíró-ügyelővel, Erődi Jenővel. A Thália Társaság legendás alakja, Forgács Rózsi a német megszállás után önkezével vetett véget életének.

 

A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület kiállítása 2014. november 10., hétfőn, 17 órától nyílik meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. (1088, Vas u. 2/c, Ódry Színpad)


A kiállítást megnyitja: Harsányi László, a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület elnöke.


A megnyitón a harmadéves színművész osztály erre az alkalomra összeállított megemlékező produkciója látható, Hegedűs D. Géza rendezésében.

A kiállítás létrejöttét támogatták:
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége,
Előadóművészeti Jogvédő Iroda Egyesület
Sommer Cukrászda
valamint magánszemélyek

 

Forrás: SzFE

 

süti beállítások módosítása