Dead or Alive - 8 magyar előadással vár a Desiré Fesztivál

13 előadás lesz látható idén a Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztiválon Szabadkán, ezek közül nyolc Magyarországról érkezik - közölték a szervezők.

A november 29. és december 5. közötti fesztivál idei alcíme Dead or Alive, azaz Élve vagy halva. Urbán András, a fesztivál igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: nem tudja - vagy nem akarja - megmagyarázni az alcímet, annak kitalálása minden évben játék.  Az első három évben, amikor égtájakról nevezték el a fesztivált, azt szerették volna kifejezni, hogyan tudják önmagukat meghatározni, később azonban ez játékká vált  - tette hozzá. 

 

A rendezvényt november 29-én a párizsi Le Monfort Theatre nyitja meg az Akrobaták című produkcióval. A látványos és költői előadás az újcirkusz elemeit használja - magyarázta Urbán.

 

Ezt követően a budapesti Maladype Színház, a ljubljanai Mini teater és a zágrábi Novo kazaliste közös produkcióját tekintheti meg a közönség. A Roberto Zucco című darab igaz történeten alapul, az előadásban a sorozatgyilkos címszereplő sötét kalandjait végigkövetve borzonghat a közönség. 

 

Az estet a budapesti Hodworks Pirkad című produkciója zárja. A fesztiváligazgató kiemelte: évek óta szerették volna meghívni a Hodworksöt Szabadkára, eddig azonban ez nem sikerült.

 

i-love-desire

 

A második napon a Hodworks egy másik előadását mutatják be, Hód Adrienn koreográfiájának címe A halandóság feltételei. Végül a Maladype Színház előadása, a Don Juan című darab lesz látható Zsótér Sándor rendezésében.

 

December elsején hétfőn a budapesti Forte Társulat, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Horváth Csaba rendezésében mutatják be a Toldit, amelyet Oliver Frljic horvát rendező előadása, az Aleksandra Zec követ. Ez utóbbi elnyerte az idei Belgrádi Nemzetközi Színház Fesztivál (BITEF) fődíját. A produkció a délszláv háború idején 12 évesen meggyilkolt Aleksandra Zec történetét és a gyilkossági ügyben folyó nyomozást meséli el, illetve Frljic korábbi munkáihoz hasonlóan a délszláv népek "párhuzamos" történelemszemléletére világít rá.

 

Kedden a Szkéné Színház, a Vádli Alkalmi Színházi Társulat és a FÜGE Produkció közös előadása, az I. Erzsébet lesz látható Szabadkán. A jó humorú, többször díjazott előadás a történelemmel, illetve a "színház a színházban" témakörrel foglalkozik - ismertette Urbán. Még ugyanaz nap este a Szkéné Színház A nagy füzet című előadását is műsorra tűzik. A Forte Társulattal közösen bemutatott darabot Horváth Csaba rendezte. 

 

A fesztivál folytatásában még négy előadás szerepel. A színházkedvelők megnézhetik Urbán András rendezésében a macedón Naroden teatar Bitola Hamletgép című produkcióját, Pintér Béla és Társulatának a nyolcvanas évekkel és az ügynökkérdéssel foglalkozó Titkaink című darabját, a brüsszeli Compagnie Thor Koktélok című kortárs kabaréját, valamint zárásként a BITEF idei különdíját elnyerő Hol a forradalom, barmok? című előadást a horvát Borut Separovic rendezésében.

 

Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. Az úgynevezett Desiré Akadémián Hód Adrienn, Balázs Zoltán és Horváth Csaba magyar, Stéphane Ricordel francia, Thierry Smits belga és Ivica Buljan horvát színházi szakember ad elő. 

 

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, és először 2009-ben rendezték meg.

 

 

 

süti beállítások módosítása