Moliendo café – Kétnyelvű előadást rendezett Purcărete

A temesvári színház és a temesvári Állami Német Színház november 8-án mutatja be közös, Moliendo café című alkotását Silviu Purcărete rendezésében.

Középpontban a kávé

 

Az előadás középpontjában a kávé fogalma, eszenciája, története, kultúrája, illata, színe és íze áll, amit az azonos című dél-amerikai sláger is megidéz. Mindezt Silviu Purcărete a színészi improvizációnak teret engedő rendezői koncepcióval valósítja meg a színpadon. A rendezői elképzelés szerint ugyanis a színpadi improvizáció lehetővé teszi a két társulat közötti nyelvi korlátok felszámolását. Moliendo café díszletét a többszörös UNITER díjas Dragoș Buhagiar álmodta meg, míg az előadás szerves részeként működő, különleges zene- és hangvilágot Vasile Șirli zeneszerző jegyzi. A bemutatóra az Eurothalia Nemzetközi Színházi Fesztivál nyitónapján kerül sor.

 

Silviu Purcărete az előadásról:

 

"A kávé, akárcsak a színház, önmagában teljesen szükségtelen, mégis nélkülözhetetlen része az életünknek – azaz, valójában egyik sem létfontosságú, mégis fogyasztjuk őket. A kávé maga az abszolút szükségtelenség." – vallja Silviu Purcărete.

 

Purcarete m

 Silviu Purcărete (forrás: Purcărete)

 

Lucian Vărșăndan az együttműködésről:

 

A temesvári Állami Német Színház igazgatója a következőképpen beszélt az előadásról: "A Moliendo café többféle szempontból is egyedinek és eleddig példanélkülinek számít. A német társulat számára ez az első alkalom, hogy Silviu Purcăretevel, valamint a magyar színházzal közösen hozhat létre egy előadást"– nyilatkozta.

 

Balázs Attila a darabról:

 

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója szerint a Moliendo café egyszerre több és kevesebb is annál, mint amit egy hétköznapi értelemben vett színházi előadás alatt értünk."Megvan benne minden, ami szükséges, mégis ha úgy akarnánk, bármit kihagyhatnánk belőle. Maga a díszlet is elementáris - mindent beborít, uralja a teret, mégis szinte láthatatlan, észrevehetetlen. Ami pedig a szöveget illeti - ami állítólag nélkülözhetetlen része egy színházi előadásnak -, az valahol a beszéd, a megformált szó előtt és mögött születik meg. Nincs hagyományos értelemben vett színpadi dialógus. Ami van az a játék szeretete. Meg ugye a kávé" – mondta Balázs Attila.

 moliendo

 

MOLIENDO CAFÉ

 

rendező: Silviu Purcărete

díszlet- és jelmeztervező: Dragoş Buhagiar

zene: Vasile Şirli

a tervező asszisztense: Ioana Popescu

rendezőasszisztens: Blénessy Enikő

korrepetitor: Valentina Peetz

 

Játsszák

Aszalos Géza, Balázs Attila, Baczó Tünde, Isa Berger, Blénessy Enikő, Dana Borteanu, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Aljoscha Cobeţ, Isolde Cobeţ, Csata Zsolt, Dukász Péter, Éder Enikő, Richard Hladik, Rareş Hontzu, Ioana Iacob, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátray László, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Georg Peetz, Puzsa Patrícia, Tatiana Sessler, Horia Săvescu, Simó Emese, Tar Mónika, Daniela Török, Silvia Török, Oana Vidoni, Radu Vulpe, Anne-Marie Waldeck, Harald Weisz

 

zongora: Valentina Peetz

szaxofon: Cosmin Hărşian

ügyelő: Kertész Éva, Costinel Stănescu

 

Bemutató: 2014 november 8.

 

Forrás: Színház.hu,  Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

 

süti beállítások módosítása