Hamarosan startol a Voyager 3 - Mission is possible a Jurányiban

Magyarországon a Tünet Együttes végzi azoknak az üzeneteknek az összegyűjtését, amelyeket a Voyager 3 űrszonda aranychipjén az űrbe küldenek majd. A "kilövésre" november 21-22-én kerül sor a Jurányiban.

 

A Tünet Együttes ajánlója:


Voyager 3, egy mission, ami possible.

 

Gergő bolygója szélén ül, lába a világűrbe lóg. Tengelye kiegyenesedett, már nincsenek benne évszakok. Ma különösen enyhe a gravitáció és erős a szél.


A Voyager 3 bármikor megérkezhet, az emberiség üzenetével a fedélzetén. Az aranychipen minden rajta van, ami fontos: kultúránk megkövesedett lábnyomai. De aki megtalálja, nem biztos, hogy beszéli ezt a nyelvet.


Neked mekkora a szökési sebességed? Csak ezen múlik, hogy velünk repülhess.

 

voyager team tunetegyuttes

 

A Voyager 3 legénysége: Bánki Gergely, Czakó Máté, Gergely Katalin, Gőz István, Stork Natasa, Szász Dániel, Valcz Péter, a Tünet Együttes első alkalommal dolgozik együtt Závada Péter költővel, slammerrel, aki dramaturgként vesz részt az aranychip szövegének összeállításában.

 

A NASA Voyager Team kutatócsoportja és az ENSZ Világűr Hivatala felhívást intéz a Föld országaihoz, a hamarosan felfedezőútra induló Voyager 3 aranychipjére várnak üzeneteket a Föld polgáraitól. Ezek összegyűjtésével a Tünet Együttest bízták meg.

 

Az eddigi üzenetek megtekinthetőek a Voyager 3 YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán. Többek között Fodor Tamás és Orlai Tibor is üzent az űrbe.

 

Tudtad?
1. Hogy a Voyager 2 űrszondát 1977-ben lőtték föl Floridában, a Voyager 1-et pedig 15 nappal később indították útnak ugyaninnen?
2. Hogy az aranylemez a Voyager 1 és 2 fedélzetén elhelyezett időkapszula, ami a földönkívülieknek visz hírt a világunkról?
3. Hogy a szökési sebesség az a küszöbsebesség, mellyel a test legyőzi a Föld gravitációs erejét, és képes tőle elszakadni?
4. Hogy az évszakok kialakulása a Föld Nap körüli mozgásának és a tengelyferdeségnek a következménye?

 

 

A Tünet Együttes bemutatja:
Voyager 3 – mission is possible

 

Előadók és alkotótársak:

Bánki Gergely, Czakó Máté, Gergely Katalin, Gőz István, Stork Natasa, Szász Dániel, Valcz Péter


Dramaturg: Závada Péter
Látvány: Szirtes Attila
Jelmez: Béres Móni

Rendező: Szabó Réka


Támogatók: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Kilövés: 2014. november 21-22. 19:00 Jurányi Inkubátorház

 

 

süti beállítások módosítása