Antigoné - Bemutatót tart a Bozsik Yvette Társulat

Drámai táncjátékot mutat be a Bozsik Yvette Társulat a Művészetek Palotájában.

A darabról

 

A 20 éves Bozsik Yvette Társulat a Varázsfuvola és az Orfeusz és Euridiké után ismét egy nagyszabású operát dolgoz fel a Művészetek Palotája színpadán. Ezúttal Carl Orff 1949-ben megzenésített Antigoné című művét mutatják be.


Szophoklész drámájában, mely alapján a zenemű készült, Antigoné fivérei egymás keze által halnak meg, a király egyiküket árulónak kiáltja ki, de Antigoné a parancs ellenére el akarja őt temetni. Az ókori görög történetben az erkölcs csap össze a hatalommal, a testvéri szeretet és a szerelem próbál felülkerekedni a törvényeken, de a történet végül tragédiába torkollik.


Az előadás zenéjét Philippe Heritier, a Párizsban élő svájci zeneszerző jegyzi, aki már 20 éve készít zenéket a társulat előadásaihoz. Carl Orff drámai hangvételű operáját kortárs hangzással és effektusokkal gondolja, komponálja újra, hasonlóan Bozsik Yvette 2008-as Traviata koreográfiájához készült Verdi-feldolgozásához.

 

antigone mupa

 

 

Interjúrészlet Bozsik Yvette-tel:
(...) – Ma már egyáltalán nem érzem magam avantgárdnak. Mindig a saját életemet, a saját tapasztalataimat próbálom bemutatni, s lehet, hogy ez gyakran provokatív, de sohasem magáért a provokációért az. Egyszerűen csak őszintén és sok humorral az érzelmeimet, a gondolataimat igyekszem eljuttatni a közönséghez. Nem akarok válaszokat adni, mert én sem tudom a válaszokat. Csak merek kérdezni, és magamból megmutatni dolgokat.

– Az Operettszínházban kezdett táncosnőként, hogy fért ez össze az avantgárddal?

– Az volt a pályakezdet. Egyébként most is operettet fogok rendezni Kaposváron, a „Bál a Savoyban”-t. Legutóbb pedig musicalt, a Chicagót állítottam színpadra. Emellett Orff Antigonéjét is rendezem a MüPában, és jól elvan a két játék bennem. A lényeg az, hogy valójában nem tartozom semmilyen dobozhoz, s nem is szándékozom soha valaminek megfelelni. (...)

– Merre halad a táncművészet, milyen jövőképet lát húsz év múlva?

– Menjünk inkább visszafelé. Én a klasszikus balett képzést nagyon fontosnak tartom, mindennap tartunk ilyen tréninget. Más kérdés, hogy világlátásom nem ilyen fehér és fekete. Másrészt nem tudok olyat elképzelni, amit már ne csináltak volna meg elődeink a tánc műfajban. A körforgásban hiszek, hogy más eszközökkel, más technikával dolgozzuk fel újra és újra az életet.

– Mit csinál, amikor nem a tánccal foglalkozik?

– A vakációkat lánykoromban falun töltöttem a nagyszüleimnél. Nekem ma is fontosak az állatok, van is két kutyám és cicám, biokertet művelek és próbálom a gyermekeimet távol tartani a nagyvárosi légkörtől.

– Fog még táncolni?

– Most várom a megfelelő pillanatot. Kedvet kell kapjak a tánchoz, és vissza kell szereznem a kondíciómat, mert a kisebbik fiamat kétéves koráig szoptattam. Ha lesz egy olyan szerep, amit csak én tudok megcsinálni, és a korom is passzol hozzá, akkor megjön a motiváció is.

 

 

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.

 

 

A próbákról képekben:

antigone 

1.

antigone2 

2.

antigone3 

3.

 antigone4

4.

antigone5 

5.

antigone6 

6.

antigone7 

7.

antigone8 

8.

 

9.

 

10.

 

 

Antigoné

táncjáték felnőtteknek

drámai táncjáték két részben


Táncolják:
Antigoné - Szent-Ivány Kinga
Iszméné - Szarvas Krisztina
Eurüdiké - Samantha Kettle
Teiresziász - Vati Tamás
Kreón - Hámor József
Haimón - Gombai Szabolcs
Hírnök - Kalmár Attila
Kar - Fülöp Tímea, Hasznos Dóra, Krausz Alíz, 
Somorjai Judit, Stohl Luca, Vetési Adrienn, 
Bora Gábor, Feledi János, Krizsán Dániel, 
Székely Szilveszter, Vislóczki Szabolcs

 


Zene - Carl Orff, Philippe Heritier
Jelmez - Juristovszky Sosa
Látvány - Pető József, Vati Tamás
Fény - Pető József
Kreatív producer - Iványi Marcell
Koreográfus-asszisztens - Gulyás Anna
Koreográfus - Bozsik Yvette

 

Bemutató: Művészetek Palotája 

 

november 13. (csütörtök) 19:00 -  Jegyvásárlás

december 28. (vasárnap) 19:00 


 

 

 

süti beállítások módosítása