Színház is vár a marosvásárhelyi könyvvásáron

Koncertekkel, színházi előadásokkal, gyermekprogrammal és író-olvasó találkozókkal várják az érdeklődőket a 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra.

A szervezők szerdai közlése szerint a kiadók 44 standon kínálják a könyveket, összesen 9 ezer cím közül lehet válogatni. Emellett 100 kísérőrendezvényt tartanak és kiosztják a Szép Könyv díjat. A Romániai Magyar Könyves Céh és a Marosvásárhelyi Kulturális Központ által szervezett, csütörtöktől szombatig tartó rendezvény partnere a vásárnak otthont adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.


A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar irodalomra, így csütörtökön megtartják a magyar írók estjét, amelynek vendége Dragomán György, Péterfy Gergely, Szabó T. Anna és Szilágyi Ákos. Az est házigazdája Mészáros Sándor, a Szépírók Társaságának elnöke.

 

konyvvasar


Az idén a II. világháború áldozataira, vagyis Karácsony Benő és Rejtő Jenő íróra, valamint Radnóti Miklós költőre emlékeznek a szervezők. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 12+1 - örömjáték Rejtő Jenő művekre címmel tűzte műsorra felolvasószínházi előadását és lesz egy Radnóti Miklós-emlékelőadás is. A könyves seregszemle keretében kerül sor pénteken este Kulka János Ez a hely című zenés előadására.


A marosvásárhelyi színház ebből az alkalomból mutatja be szombaton este Molnár Ferencnek A Pál utcai fiúk című darabját Vidovszky György rendezésében. A vásár gyermekprogramja keretében tart családi koncertet Szalóki Ági.


A szervezők az idén először a Könyvek éjszakája elnevezésű programmal is várják az érdeklődőket, így pénteken a vásár éjfélig tart nyitva. Káli Király István, a könyvvásár főszervezője elmondta: ezzel a kezdeményezéssel lehetőséget adnak az érdeklődőknek, hogy a nappali zsúfoltság mellett nyugodtabb környezetben, kellemes hangulatban is felfedezhessék a vásár kínálatát.

 

A könyvvásáron mutatják be Bodor Johanna táncművész, koreográfus 'Nem baj, majd megértem' című kötetének második kiadását november 14-én, 19 órától a marosvásárhelyi színház Underground termében.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása