Pacalos pizza a Radnótiban - Költők és slammerek a hazáról

A Radnóti Színház a 2014/2015-ös évadban újdonsággal jelentkezik: beköltözteti a slam poetryt a színházba.

A Pacalos pizza elnevezésű esten a színház négy művésze mellett négy slammer szólal meg a hazaszeretet, kötődés, elvágyódás témájában. A színészek klasszikus magyar verseken keresztül, míg a slammerek saját szövegeikben fogalmazzák meg gondolataikat a hazáról.

 

A Radnóti Színház ajánlója:

 

Mostanában sokakban felvetődik a kérdés: menni vagy maradni? A klasszikus kérdés nyomában sorjázik még sok másik is. Például: miért olyan nehéz elhagyni ezt az országot? És miért olyan nehéz itt maradni? Ezek a kérdéseket már Balassi Bálint is feltette magának, s az azóta eltelt időben a mai napig sok más költő-író tette hozzá a saját dilemmáját, véleményét, történetét, kérdését és válaszát.

 

Az elmúlt évszázadok során számos emigrációs hullámban sokszázezren hagyták el az országot. És közülük hosszabb-rövidebb idő után sokan visszatértek. Mert ideköt minket valami nehezen szavakba önthető, homályos érzés. A gyökerek? Az emlékek? A nyelv? A honvágy? Ez lenne a hazaszeretet?

 

A Pacalos Pizza estjén színészek és slammerek beszélnek a körülöttünk lévő világról, hazáról, kötődésről magyar klasszikusok művein és slam verseken keresztül. A Schermann Márta rendezésében színre kerülő produkcióban a Radnóti Színház színészei az elmúlt ötszáz év magyar költészetének színe-javát jelenítik meg, a slammerek pedig a jelenre és az elhangzott alkotásokra reagálnak. A zenei hátteret a civilekből álló, alkalmi projekteken, performanszokon fellépő csoport, a Magamnál jobban Kórus biztosítja.

 

pacalos pizza montazs

 

 

Kik lépnek fel az est során?

Kemény Zsófia - költő és slammer

Az I. Országos Slam Poetry Bajnokság döntőse. A Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázaton 2011-ben és 2012-ben vers kategóriában arany minősítést, 2013-ban pedig ezüst minősítést nyert. A III. Országos Slam Poetry Bajnokságon 2014 októberében ötödik helyezést ért el.

Bárány Bence

2013 januárja óta vesz részt slam poetry eseményeken, többször volt díjazott. A Slam Poetry Győr egyik alapítója és szervezője. A III. Országos Slam Poetry Bajnokságon 2014 októberében ötödik helyezést ért el. 

Gábor Tamás Indiana

Először 2006-ban hallott a slam poetryről, 2008 óta folyamatosan részt vesz a slam esteken és bajnokságokon, számos esetben volt díjazott. A Slam Poetry Erdély tiszteletbeli alapítója, a Dreamtime! Slam csapat tagja. Kétszeres Országos Csapat Slam bajnok.

Horváth Kristóf (Színész Bob) - színész és slammer

A Bárka és a Maladype Színház tagja volt, jelenleg szabadúszó színész, emellett hátrányos helyzetű gyerekeknek tart képességfejlesztő foglalkozásokat. 2014 októberében ő nyerte meg a III. Országos Slam Poetry Bajnokságot.

Magamnál jobban Kórus

A Magamnál jobban Kórus Incze Zsóka vezetése alatt vált igazi akciókórussá és alkotó közösséggé. 2014 tavasza óta heti rendszerességgel próbálnak, így sikerült egy nagyon színes repertoárt építeniük. Tagjai társadalmi-közéleti ügyekre fogékonyak és „hangra készek”: több demonstráción és egyéb performanszokban működtek közre. Egyes tagoknak már van alkalmazott színházi kórustapasztalata, de jelen formációval ebben a darabban fognak debütálni. 

 

 

Pacalos pizza 

November 22-én, 19 órakor

 

Színészek: Adorjáni Bálint, Gazsó György, Kováts Adél, Pál András

Slammerek: Kemény Zsófi, Bárány Bence, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf

 

Magamnál jobban Kórus

 

Videó: Bodóczky Antal

Összeállította: Hárs Anna

Rendező: Schermann Márta

  

 

 

 

süti beállítások módosítása