Psyché - Új bemutatóra készül a Feledi Project

Beteljesületlen szerelem és a ragaszkodás tragédiája a Feledi Project Psyché című új bemutatójának témája. A premiert a Nemzeti Táncszínház alternatív játszóhelyén, a MOM Kulturális Központban december 3-án láthatja a közönség.

 

Az alkotók ajánlója:

 

 

“Bolond Atyám hívott Psychének,
Ez harmadik kereszt-nevem.
Mindég Amor karjában égek,
A Lélek és a Szerelem

Külön nem válható sohsem.
Míg másúlásibanreménylek,
Hívságos forgalomban élek,
Tarka s vidám az életem;

S ha majdan eggyszer tsendre térek,
Nem forgok többé: meg-lelem,
Hogy Szerelemre vált a Lélek
S Lélekre vált a Szerelem.”

 

feledi psyche papptibor

Fotó: Papp Tibor

 

Weöres Sándor nagyszabású művében szinte regényíróként rekonstruál egy múltszázad eleji nőalakot, életet és világot teremt hozzá, s e fiktív hősnő fiktív költői életművét alkotja meg. Psyché a görög hitvilágban az emberi lélek megtestesítője, aki allegorikus értelmű viszonyba kerül a szerelem és fajfenntartás istenségével, Erosszal.

 

Psyché ihlette táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvágyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. A nő sorsa, hogy testi és lelki szenvedélyének, szerelmének tárgyát beteljesülését csak két külöböző férfiben képes megtalálni.


Weöres Sándor úgy tekintett az általa megírt figurára, mint énje kiterjesztésére, kivetülésére egy számára férfiként sohasem megélhető női alakba. A szabadságvágy és vadság, amit a mindennapokban nem tudunk megélni, annak egyfajta kivetülése ez a női figura. Beteljesületlen szerelem és a ragaszkodás tragédiája.


Az előadásban olyan művészek táncolnak Feledi János mellett, mint Krausz Alíz, a Bozsik Yvette Társulat szólistája, és Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa.

 

feledi prsyche papptibor61w

Fotó: Papp Tibor

 

A Feledi Projectről:


A Feledi Project alapítója Feledi János táncművész, koreográfus, rendező. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003-ban. Pályáját a Győri Balett tagjaként kezdte, majd négy évig a Budapest Balett szólótáncosaként, koreográfusaként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a PR-Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával 2010-ben jelentkezett. Ezek után alakult a Feledi Project. 


Jelenleg project alapon hozza létre produkcióit. Eddig öt egész estés darabot készített: Idők folyamán (2010), Physpacom-physical space communication (2011), Puccini: Le Villi (Lidércek) (2012), Öngyilkos Érzelmek (2013) és Hattyú (2014) címmel, amelyeket folyamatosan játszanak a Nemzeti Táncszínházban, a Szkéné Színházban és nemzetközi hírnevű hazai fesztiválokon.


A társulat magja a hazai táncművészet elitjéből kerül ki, de mellettük fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak. Feledi koreográfiáira jellemző, hogy egyedi módon ötvözi a klasszkus balett alapjait a modern tánc elemeivel.


A Feledi Projectet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága tagjai köré választotta.

 

Feledi Janos

Feledi János (fotó: fidelio.hu)

 

Feledi Project

PSYCHÉ

 

Előadók: Krausz Alíz, Bajári Levente, Feledi János
Díszlet: Minorics Krisztián, Matisz Gábor
Jelmez: Henez Mariann
Dramaturg-rendezőtárs: Lisztóczky Hajnal

Rendező-koreográfus: Feledi János

 

Bemutató:

2014. december 3.

MOM Kulturális Központ

 

süti beállítások módosítása