Budapestért díjjal tüntették ki Frenák Pált

November 17-én, a főváros napján Budapestért díjjal tüntették ki Frenák Pál táncművészt, koreográfust. Az idén 15 éves Frenák Pál Társulatot vezető művészt a kortárs balett és táncművészet egyik nagyhatású, kísérletező alkotójaként elért kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereiért díjazták.

 

"Azt gondolom és azt remélem, hogy ez a díj a munkámon túl elismerés a független, kortárs táncszcéna számára is. Nem lehet kérdés, hogy milyen fontos és értékes az a művészeti innováció, ami a területen dolgozó alkotókat jellemzi. A koreográfiáim a kritikusok szerint gyakran provokatív és elgondolkodtató lenyomatai a körülöttünk lévő világnak - ezzel egyetértek, ez a fajta megmutatás mindig is a misszióm része volt és ez a kortárs táncművészetnek is lényege" - mondta a díj kapcsán Frenák Pál.

 

pal frenak portre2

 

A társulat december 5-én és 6-án ismét Budapesten, a Trafó Kortárs Művészetek Házában látható a Tricks & Tracks 2. című produkcióval. Az előadás az 1999-ben bemutatott legendás Tricks & Tracks második része, továbbgondolása.

 

"A Tricks & Tracks 2 esetében új, tágabb értelmezést és mélyebb jelentést kapott az egész: a táncosok folyamatosan szerepeket cserélnek, arcokat vesznek át egymástól, egyszerre megyünk magunk után és magunk előtt, keresztbe-kasul egymáson. A kereteket megtartottam, de nem felmelegíteni akartam a darabot. Ha valaki nyitott, észre fogja venni a különbségeket, melyekkel önkéntelenül is rákérdezünk az azóta eltelt időre, az időhöz való személyes viszonyunkra, a generációk változására. Arra, hogyan bontakoznak ki a mai fiatalok abban a formarendszerben, azokban a stílusjegyekben, amelyeket mi annak idején rögzítettünk, és amelyekből ma tovább építkezünk. Ha tetszik, ha nem, ők, az új generáció fiataljai már egészen másfajta korporalitást, szemléletet hoznak be, néha hidegebb, néha fagyottabb, néha performansz-szerűbb, néha kevésbé emocionális lesz tőle a darab, de hát ez már egy másik korosztály, amelyik ilyen közegben is él és ennek megfelelően másként is működik" - vallja a koreográfus a jubileumi előadásról.


A budapesti előadások után a Frenák Pál Társulat Berlinbe utazik majd, ahol december 12-én a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin panorámatermében mutatja be a MenNonNo című szólót és a Fragments című duettet, majd december 15-én, az InTimE című előadással nyitja meg az I. Berlini Magyar Táncfesztivált.

 

 

Forrás: Frenák Pál Társulat

 

süti beállítások módosítása