Orpheusz - Erdélyi turnén a Kabóca Bábszínház

A Kabóca Bábszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Orpheusz című közös előadása ezúttal Nagyváradon és Marosvásárhelyen is látható lesz.

Ajánló a darab elé:

 

Mi a költő legnagyobb vágya? Az elismerés, de nemcsak saját koráé, hanem a későbbi évszázadok, sőt, évezredeké is. A kissé kiégett és kétségbeesett Orpheusz minden eszközt igyekszik megragadni, hogy ő és költészete halhatatlanná váljon. Azzal nem számol, hogy a hajsza közben egy sokkal fontosabb értéket is elveszíthet; a feleségét, Eurüdikét. Orpheusz kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy a költői halhatatlanság elérése csak a halálon keresztül lehetséges. De megmenekülhet-e egy kapcsolat ennyi áldozathozatal mellett?

 orp2 m

Orpheusz (forrás: kabocababszinhaz.hu)

 

Kiemelt szerephez jutnak a szavak mögött megbújó hangulatok és állapotok, a gesztusok értéke felerősödik. A zene, amellett, hogy megteremti a közeg atmoszféráját, társként kommunikál a színészi játékkal és újabb réteget biztosít a kapcsolatok elmélyítéséhez, és sugallja a folyamatos transzcendentális jelenlétet. Ugyanis megnyílik a kapu élet és halál között, de a két világ közötti közlekedés lehetősége még nem jelenti azt, hogy a problémák megoldása is könnyebbé válik.

Hatalmi játszmák finom szövete fonja pókhálóként körbe az előadást, amiben összecsap férj és feleség, családi biztonság és teljes értékű alkotás, Nap és Hold, Élet és Halál, a kézzelfogható valóság és transzcendens világ. A szimbólumok konkréttá válnak azáltal, hogy hús-vér emberek testesítik meg őket.

Az előadás Pierre Bergé úrnak, a Jean Cocteau Bizottság elnökének szívélyes engedélyével és az NKA támogatásával jöhetett létre.

 

orph3 m

 Orpheusz (forrás: kabocababszinhaz.hu)

 

Jean Cocteau: Orpheusz

 

Szereplők:

Fige Tamás, Illés Alexa e.h., Kiliti Krisztián/ Erdei Gergő, Lipcsei-Rácz Zsuzsanna, Mákszem Lenke, Szőke Kavinszki András, Wágner-Szabó Eszter

Zene: Szirtes Edina Mókus

Díszlet: Török Adél

Jelmez: Csomor Katerina

Film: Barcsai Bálint e.h.

Dramaturg: Nagy Orsolya e.h.

Rendező: Oláh-Horváth Sári e.h.

 

Előadás: november 24-én és 25-én két-két alkalommal

 

süti beállítások módosítása