Szellemlámpa party-t tartottak Miskolcon

Hamlet atyjának szelleme beköltözött a Miskolci Nemzeti Színházba november 14-én éjszaka. Shakespeare klasszikusának parafrázisában új megvilágításba kerülnek a szereplők.

A Miskolci Nemzeti Színház beszámolója: 

 

A Nagyszínház színpada alatt sírásó jelenet, a balett teremben Gonzago megöletése, a kárpitos tárban Polonius monológja. Persze nem hagyományos módon, a sírásó egy kicsit spicces, Gonzago megöletését többfél stílusban és korban láthatjuk, Polonius pedig rappeli híres monológját.

 

elemlampa m

 Szellemlámpa party (fotó: Mocsári lászló, minap.hu)

 

Már fél tízkor elkezdett gyülekezni a tömeg a hideg, ködös éjszakában a színház művészbejárója előtt, és mindenki arra várt, hogy tíz órakor elkezdődjön a Szellemlámpa party. Ekkora több, mint 600 fős tömeg gyűlt össze a Déryné udvarban. A csoportvezető színészek, akik a színház jelenleg futó darabjaiból kerültek ki, a bejárat előtti „kifutón” vonultak fel, így az érdeklődők egy alkalmi castingon választhatták ki, kivel szeretnének útnak indulni a két órás kalandra.

 

 elemlampa2 m

 

 Szellemlámpa party (fotó: Mocsári lászló, minap.hu)

 

 

A csoportok különböző útvonalakon járták be a helyszíneket, és közben a vezetőik segítségével megismerhették az épület titkait, vagy épp út közben együtt tanulták Cseh Tamás és Bereményi Géza dalát a ravaszdi Shakespeare Williamről, amelyet éjfélkor mindenki együtt énekelt.

 

A művészbejárónál Ophelia szelleme bolyongott, a festőtárban Rosencrantz és Guildenstern szórakoztatta a csoportokat, de működésbe lépett a díszletszállító lift is, ahol Hamlet tette fel a kérdést: „Lenni, vagy nem lenni?”. Egy másik Ophelia Hamletet kereste a tömegben a Nagyszínház előcsarnokában, a kórus a ruhatárnál bukkant fel az elemlámpák fényében, a zenészek pedig szellemzenéről Mozart vonósnégyesre váltottak, mikor a közönség megvilágította őket, és ezzel a figyelem is rájuk irányult. A két órás kaland után, éjfélkor megtelt a Nagyszínház nézőtere, a fáradt csoportok kényelembe helyezték magukat, felgyulladt a több mint 600 elemlámpa fénye, és mindenki együtt énekelte „E kies hazában mutass nekem, egy oly nagy ravaszt, mind Shakespeare William”.

 

zseblampas m

 Szellemlámpa party (forrás: boom.hu)

 

A programot az európai színházak éjszakája tiszteletére szervezték Miskolcon, amelyet az European Theatre Night projekt részeként 2008 óra november harmadik hétvégéjén  ünnepelnek Európa szerte.

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása